Бизнесът иска по-лесно да съкращава служители


Бизнесът иска по-лесно да съкращава служители
Снимка: iStock

4848

Работодателите да съкращават по-лесно работници, за които са получили компенсации от държавата по мярката 60/40. Това е една от промените, които бизнесът предлага да залегнат в новия дизайн на мярката за запазване на заетостта. Предложенията бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише в. "Труд".

Да се намали наполовина срокът, в който работодателят не може да съкращава служители, за които е взел пари по мярката, настояват от Българската стопанска камара. Сега фирмите нямат право да уволняват персонал за периода, за които са получили компенсации.

Шефът да може да намали заплатата на работника и да продължава да получава държавна помощ за него, като новият, по-нисък размер, може да бъде деклариран от работодателя със заявлението за получаване на компенсация, предлагат още от БСК.

Друга идея предвижда фирмата да получи финансова подкрепа за хора, които са били част от екипа една година назад и работодателят е решил да ги наеме отново.

Бизнесът и синдикатите подкрепиха удължаване на схемата 60/40 до края на годината. Една от промените в нея предвижда облекчения, подобни на тези за туризма, да има и за сектора на случайните превози. Подаряват 30 млн. лв. на автобусните фирми

Прецизира се начинът за определяне на средствата за запазване на заетостта на работниците чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход, а за база вече ще се взима осигурителният доход за август 2020 г., а не за май, както досега.

Нужните средства за продължаване на мярката ще са около 750 млн. лв. и ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване. Очаква се удължаването ѝ да доведе до запазването на около 200 000 работни места. Промените влизат в сила от 1 октомври 2020 г., като средствата ще се изплащат след нотификация от ЕК.

Колко хора останаха без работа в кризата?

Общият брой на работещите в страната хора е 3,079 млн., показват данните на НСИ за второто тримесечие на годината, когато хората масово стояха по домовете си заради Covid-19. Това е със 183 000 души, или с 5,6%, по-малко спрямо същия период на миналата година. Упражняващите трудова дейност са 52% от хората на възраст над 15 години, показват данните на НСИ.

През второто тримесечие на годината броят на официално регистрираните безработни е 192 200, от които 108 100 (56,2%) са мъже, а 84 100 (43,8%) - жени. Безработицата е 5,9%, като за мъжете тя е 6,2%, а за жените е 5,5%. Причината за това е, че много жени не работят, но не са регистрирани като безработни, а се грижат за децата. За същия период на миналата година безработицата беше само 4,2%.

Въпреки увеличението на безработните, заплатите продължават да нарастват. През второто тримесечие общите разходи на фирмите за един час работа на техните работници и служители нарастват с 9,9% спрямо същия период на миналата година. Увеличението в индустрията е с 10,7%, в услугите – с 9,1%, а в строителството – с 6%.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички