Емигрантите могат да вземат детски от чужбина


Емигрантите могат да вземат детски от чужбина
Снимка: iStock/Guliver

12364

Българите, работещи в чужбина, могат да кандидатстват за детски надбавки в страната, в която работят, дори ако детето им живее в България, заявиха юристи. Това важи и за хора с временна или сезонна работа в чужбина. За парична помощ за отглеждане на деца може да се кандидатства и след приключване на работа – след като работникът се е прибрал в България.

За да може човек да се възползва от детските надбавки в определена страна, трябва да е бил изряден в плащането на данъците си там. Сумата, която може да се получи, се различава в различните страни. Родителите получават още едно данъчно облекчение за дете

Според експерти, около 204-235 евро на месец е обезщетението, което получават българи, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Холандия възлиза на 55-79 евро, според броя на децата. В Норвегия пък, обезщетението за родители на деца под 2 години е до 685 евро на месец, пише вестник "Труд".

Точната сума зависи много от държавата, в която работите, както и от много други фактори – какво е работното ви време, каква е заплатата ви, колко деца имате, на каква възраст са те и др. Все повече българи получават пенсия за работа в чужбина

Освен парична помощ за отглеждане на деца, работещите извън България могат да потърсят парите си за неизползван платен годишен отпуск, както и за надвзети данъци – това са основните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално. Документи за възстановяване на данъци се подават след връщане в България, като може да се кандидатства за 4-5 години назад. Какви данъчни облекчения се полагат на родителите?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

37 милиарда евро и 2 милиона души са напуснали България

"По-добре да си роб за 2000 евро, вместо за 300"

Българите от чужбина спряха да пращат пари у нас

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички