Обявите за работа в страната намаляват, изключение правят два сектора


Обявите за работа в страната намаляват, изключение правят два сектора
Снимка: iStock/Guliver

3946

За първи път от началото на годината обявите за работата намаляват, показва анализ на JobTiger. През юни предложенията за работа намаляват с 8% спрямо май, като офертите са с около 5000 по-малко спрямо тези от предходния месец. На годишна база обаче офертите за работа са повече спрямо юни 2021 г. – с 4%. Общо свободните позиции, публикувани през месеца, са 52 000. Недостиг на кадри: Кои са най-дефицитните професии у нас?

Според изследването тенденцията за намаляване на офертите е нормална за ваканционните летни месеци, когато предлагането и търсенето на работа традиционно е по-слабо.

Спад на обявите се наблюдава в почти всички сектори и във всеки областен град – София (-6%), Пловдив и Варна (-9%), Бургас (-15%), Русе (-6%) и Стара Загора (-11%). Изключение правят секторите "Здравеопазване и фармация" и "Строителство", където има ръст в обявите съответно с 16% и 2%.

Основната причина за по-големия брой обяви в сектора "Здравеопазване и фармация" е предложенията за медицински персонал за позиции в чужбина. През летните месеци редица чуждестранни агенции за подбор на персонал публикуват предложения за специалисти в Германия, Великобритания и др. 240 000 работни места чакат кандидати у нас за следващите 12 месеца

Офертите за сектора "Хотелиерство и ресторантьорство" през юни започват да намаляват, докато през последните 4 месеца бележеха постоянен ръст. Предложенията за работа в индустрията на гостоприемството са спаднали най-драстично за последния месец – с 22%. Спадът в обявите в сектор "Търговия и продажби" е 11%. Това са обаче и двата сектора с най-голяма необходимост от персонал, показват данните от броя на публикуваните оферти.

През юни намаляват и офертите за работа от вкъщи – с 8% спрямо месец май. Те са малко над 5500 за страната, или 12,4% от общия брой обяви за работа. Най-много са за кадри от ИТ сектора – половината от публикуваните за месеца. Кои са най-търсените професии във всяка българска област?

7% от публикуваните обяви са подходящи за бежанци, отчитат анализаторите, като 1/3 от тях са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" – 30%, също и в секторите "Търговия и продажби" – 18%, "Производство" – 15% и ИТ – 13%. Кои ще бъдат най-търсените професии в България?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

43% от служителите напускат работа заради ниското заплащане

Най-търсени няма да са IT специалистите, а шофьорите и строителите

Фирмите спряха да търсят и назначават служители

Кои професии в България вземат най-високи заплати?

Вижте кой е най-бедният град в България

Кои са основните тенденции на работното място през 2022 г.?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички