Румъния търси хиляди чужди работници


Румъния търси хиляди чужди работници
Снимка: Pixabay

11847

В опит да покрие поне донякъде недостига на работна сила на пазара на труда, Румъния удвои броя на разрешителните за работа за чуждестранни граждани от държави извън Европейския съюз. До 100 000 работници от страни извън блока могат да бъдат привлечени от румънски компании тази година, което е рекорден брой и е два пъти повече в сравнение с миналата, отбелязват румънски медии. Чехия внася работници от изток, за да се справи с липсата на кадри

През последното десетилетие над 100 000 работници от държави извън ЕС са дошли да работят в Румъния. Един неквалифициран работник от Азия печели средно 500 евро чисто на месец, посочва телевизия Digi 24. България далеч не е мечта за чуждите специалисти

В страната се търсят работници в широк кръг от браншове – от строителство, хотелиерство и ресторантьорство до професионалния шофьори, автосервизи, хлебопроизводство и сладкарство.

За миналия летен сезон хотелиерите в Румъния разчитаха много на работници от държави извън ЕС заради липса на алтернатива на вътрешния пазар на труда, заяви за държавната информационна агенция Agerpress председателят на Федерацията на хотелиерската индустрия в Румъния Калин Иле.

По думите му хотелиерството полага много усилия да увеличи заплатите в сектора и да стане по-атрактивно, така че да привлече румънците, заминали на работа в чужбина. Близо 5 милиона румънци живеят извън територията на страната, като повечето от тях са заминали в търсене на по-добро заплащане за труда си. Друг сектор на икономиката, който изпитва остър недостиг на работна ръка, е строителството. 37 милиарда евро и 2 милиона души са напуснали България

Румънците отиват на Запад, търсят се азиатци

Работната сила в Румъния е застаряваща, а фирмите трябва да се справят с конкуренцията на европейския пазар, където заминават да работят много румънци. "При нас, който се квалифицира, заминава на Запад. Например Германия обяви, че има нужда от 400 000 работници годишно. Имаме стотици румънски фирми, които няма с кого да работят", посочва пред "Свободна Европа" Кристиан Първан, председател на Асоциацията на бизнесмените в Румъния. Глад за работна ръка в Германия, нужни са 400 000 работници годишно

Фирмите в Румъния търсят работници основно от Азия – Индия, Виетнам, Шри Ланка. Първан обяснява това със сериозната конкуренция на европейския пазар. "Защо един украинец би дошъл в Румъния, вместо да отиде в Германия или Полша, където офертите са по-добри?", пита риторично той. Бум на трудовия пазар: В Полша спешно търсят работници

Кътълин Вишан, директор на строителната компания "Конселекс", очаква пристигането на 70 таджикистанци и 30 пакистанци. Близо половината от 600-те работници са чужденци. Месечните разходи за чуждестранен работник достигат до 1200 евро, от които 600-700 евро представляват заплата, а останалото са разходи на работодателя за настаняване и храна.

Вишан признава, че не може да намери румънски работници дългосрочно. "Ако намеря румънци, стоят 2-3 дни и си отиват. От друга страна, по-атрактивно е да отидат да работят в Германия, където им предлагат 3000-3500 евро", казва строителният предприемач. Германия спешно се нуждае от работници от Балканите

През 2022 г. броят на работещите в строителството е нараснал до близо 420 000 спрямо 330 000 през миналата година, показват данни на Федерацията на собствениците на строителни компании. Разходите за един чуждестранен работник са по-високи от тези за румънски работник, отбелязват от организацията.

За да се справят с недостига на работници, бизнес организациите са планирали система за обучение за желаещите да дойдат на работят в страната. "Искаме да направим система за професионално обучение, защото видяхме, че държавата не успя, въпреки че направи програми за професионалните гимназии", казва Адриана Ифтиме, генерален мениджър на Федерацията на работодателите на строителните фирми.

Повишената квота за работници от неевропейски произход ще помогне на компаниите да завършат своите проекти, особено в строителството, и ще реши част от проблемите им. "В строителния сектор работата с азиатската работна сила не е непременно най-лесната. Работниците, които идват оттам, не са най-добрите майстори. Трябва да работим с работници от различна култура, с различно сантиментално поведение, различна религия", казва Ифтиме.

Румънските работодатели предпочитат местни служители, но няма откъде да ги вземат. "Не само че ги нямаме, но и няма откъде да привлечем млади хора в строителния сектор", признава тя.

И в транспортния сектор се търсят чужди работници. "Имаме нужда от над 100 000 шофьори за фирмите в страната. И сега имаме шофьори чужденци от азиатски държави, по-специално Шри Ланка", посочва председателят на Конфедерацията на лицензираните оператори и превозвачи в Румъния Василе Щефанеску. Няма кой да кара камионите в Германия

Търсенето на чуждестранна работна ръка за румънския пазар бе силно и през миналата година, въпреки пандемията, отбелязва "Свободна Европа". В периода януари – август 2021 г. броят на фирмите, които са поискали издаване на удостоверения за работна ръка от чужбина, е бил 6518 в сравнение с 4135 през 2020 г.

Проблемът с бюрокрацията

Същевременно фирмите за наемане на персонал казват, че ангажирането на чуждестранен работник отнема понякога 8 месеца заради бюрокрация. Средният период на чакане зависи от страната, от която идват работниците. За някои държави, като Непал, Индия и Бангладеш, има едно-единствено посолство в Делхи, което има малко персонал. За виза се чака по 5 месеца, разказва Мелания Поп от фирма за наемане на персонал.

По-голямата квота за чуждестранни работници в Румъния е по желание на местния бизнес, за да може да развива дейността си през тази година. Румънските власти водят разговори за допълване на консулския персонал там, където има нужда, но ограниченията, въведени заради пандемията от Covid-19, са създали проблеми и в това отношение, казва пред Digi 24 министърът на труда Мариус Будъй.

Според Йоси Пейсах, който работи във фирма за наемане на персонал от чужбина, е необходимо да бъде допълнен броят на служителите в министерствата на външните работи и на вътрешните работи, съответно и на Генералния инспекторат за имиграция и на посолствата на Румъния, за да се справи системата с големия брой визи и процесът да се ускори.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички