Словения отпуска 1,2 милиарда евро за справяне с енергийната криза


Словения отпуска 1,2 милиарда евро за справяне с енергийната криза
Снимка: iStock

5298

Словения ще отдели 1,2 милиарда евро за мерки за смекчаване на ефектите от енергийната криза, запазване на работните места и осигуряване на ликвидност на предприятията през 2023 г.

Финансовият пакет включва субсидии за високите цени на електроенергията и природния газ, съобщават от словенското правителство, цитирани от SeeNews. Пакетът включва пет вида помощи, включително помощ за загуба на приходи и помощ за потребители с високо потребление на енергия. Фирмите ще могат да кандидатстват само по една от мерките.

Мерките ще влязат в сила само ако цените на електроенергията, природния газ и парното се повишат с над 50% спрямо 2021 г. Субсидиите ще покриват между 40% и 80% от допустимите разходи.

850 милиона евро от пакета са предназначени за съфинансиране на високите цени на електроенергията и природния газ, 100 милиона евро за съфинансиране на мерки за намалено работно време и принудителен отпуск, а 250 милиона евро за подобряване на ликвидността на компаниите, посочват от словенското министерство на икономиката.

Схемата за субсидиране на намалено работно време ще действа между 1 януари и 31 март 2023 г., докато субсидирането на хора в принудителен отпуск (т.нар. "престой") ще бъде в сила между 1 януари и 30 юни 2023 г. Субсидиите ще покриват 80% от брутната заплата до максимум от средна брутна заплата за октомври 2022 г., пише Slovenian Times.

Освен това инвестиционната банка SID ще предлага евтини заеми за инвестиции в оборотен капитал до общо 150 милиона евро в сътрудничество с Министерството на икономиката и заеми за автомобилния транспорт на обща стойност 50 милиона евро в сътрудничество с Министерството на инфраструктурата.

"Приетият пакет за помощ е един от най-всеобхватните в историята на Словения, обхващащ всички сектори на икономиката и всички предприятия, от малки до големи. Помощта е насочена към тези компании, които наистина ще се нуждаят от нея", казва министърът на икономиката Матяз Хан.

Антикризисните мерки са изготвени в съответствие с препоръките на бизнеса и синдикатите, като използват максимално възможностите на временната кризисна рамка на ЕС. Очаква се законодателството да мине през парламента този месец и да влезе в сила на 1 януари.

Синдикатите са доволни, че схемите за отпуск и съкращения на работа изискват компаниите, които ще получат помощ, да се ангажират да не съкращават персонал през следващите шест месеца. Радват се и че обезщетението за отпуск няма да е по-ниско от минималната работна заплата.

Бизнесът иска таван на цената на все по-скъпия ток

Въпреки това бизнесът не е особено доволен, защото правителството не е наложило таван на цените на електроенергията. Цените на тока продължават да растат и в някои случаи надхвърлят 500 евро за мегаватчас.

"При толкова високи цени дори субсидиите не могат да помогнат", казва Марян Тробиш, ръководител на Асоциацията на работодателите. Според него фирмите, които ще трябва да купуват ток на толкова високи цени, няма да бъдат конкурентоспособни.

Вместо таван на цената, в Словения ще действа формула за референтна цена на електроенергията за големите компании, която влезе в сила на 30 ноември. Механизмът за ценообразуване на електрическата енергия ще важи за доставката на електрическа енергия на стопански клиенти за 2023 г., валиден само за договори за доставка, сключени между 30 ноември и 31 декември 2022 г.

Съгласно наредбата доставчикът на електрическа енергия е длъжен да предлага и сключва договор за доставка на продукт с фиксирана цена за по-високите и по-ниските дневни тарифни ставки, когато става дума за максимален размер на потреблението на електрическа енергия на клиента. Министърът на инфраструктурата Боян Кумер каза, че референтните цени трябва да бъдат свързани с германската електроенергийна борса, където цените са били по-ниски.

Словенската търговско-промишлена камара критикува мярката, твърдейки, че тя няма да свали цените в диапазона между 150 и 250 евро, както се очакваше. Ако малките и средни фирми ще трябва да купуват електроенергия на такива високи цени (от над 500 евро), някои трудно ще издържат, смятат от бизнес организацията.

През ноември парламентът на Словения прие бюджета на страната за 2023 и 2024 г., предвиждащ 2,4 милиарда евро догодина и 1,8 милиарда евро по-догодина, които ще бъдат инвестирани главно за зелени технологии и проекти за цифровизация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Словения дава 150 евро енергийна помощ на пенсионери и социално слаби

По 530 евро на месец ще вземат безработните в Словения

Словения отпуска 1 млрд. евро на бизнеса заради коронавируса

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички