10 коледни традиции, за които вероятно никога не сте чували


10 коледни традиции, за които вероятно никога не сте чували
Снимка: iStock

7123

Независимо дали става въпрос за обувки, пълни с шоколад, вечерно каране на ролкови кънки или празнично хапване на KFC, различните нации имат свои собствени особени начини за отбелязване на Коледа. Daily Mail представя някои от тях:

Япония - коледна вечеря от KFC

Снимка: iStock

Коледните вечери в Япония изглеждат много различни от тези в повечето страни – няма и следа от пуйка, свинско или йоркширски пудинги. Японците обикновено празнуват Коледа с храна от KFC, като някои я поръчват месеци предварително.

На 25 декември пред ресторантите на веригата в страната се образуват дълги опашки от желаещи да спазят дългогодишната традиция. Заведенията получават празнично преобразяване в навечерието на Коледа, а талисманът им полковник Сандърс се превръща в Дядо Коледа.

Коледната кофа на KFC се предлага с колекционерска чиния с ограничено издание на тема Коледа.

Не е изненадващо, че седмицата преди Бъдни вечер е най-печелившата в годината за франчайза в Япония, като веригата отбелязва рекордни продажби от 55,3 млн. долара (7,1 млрд. йени) през 2019 г.

Полша – говорещи животни

Снимка: iStock

Вероятно не е странно да се чудите какво мисли вашият домашен любимец и какво би ви казал, ако можеше да говори. В Полша вярват, че по време на вечерята на Бъдни вечер животните получават дарбата да говорят.

Според легендата това е благодарение на животните, които са помогнали за посрещанет на бебето Исус след раждането му. В резултат на това полячетата често се опитват да разменят по някоя дума със своите объркани кучета и котки в навечерието на Коледа.

Германия - обувки, пълни с шоколад

Снимка: iStock

Вечерта на 5 декември, ден преди Свети Никола, децата в Германия лъскат обувките си и ги оставят на улицата или близо до камината. Те вярват, че по-късно ще ги намерят пълни с шоколадови бонбони и сладки от Николаус (св. Никола) като награда за добро поведение.

Мандарини и малки подаръци също често се включват в обувките, подобно на концепцията за коледен чорап. Според легендата, непослушните деца намират гнил картоф в обувките си, а не лакомства.

Венецуела – ролкови кънки

Снимка: iStock

За някои Бъдни вечер означава празник в ресторант с приятелите и семейството, за други това е уютна вечер с домашна храна и филми. Във Венецуела обаче това е забавна вечер, прекарвана в каране на ролкови кънки.

В навечерието на Коледа жителите на столицата на страната Каракас могат ще бъдат видени да се придвижвар до коледната за коледната литургия на ролкови кънки.

Карането на кънки е толкова популярна традиция, че улиците са затворени за автомобили, което позволява на местните да пътуват безопасно и да се наслаждават на това забавно коледно занимание.

Китай - „сестрите“ на Дядо Коледа

Снимка: iStock

Ако сте в Китай за Коледа, недейте да очаквате да срещнете елфи или джуджета. В страната Добрия старец е известен като Sheng dan Lao ren, а неговите помощници се наричат „сестри“. Те често носят червено и бяло и следват Дядо Коледа, както правят елфите.

Нидерландия – ранна Коледа

Снимка: iStock

Противно на световната традиция, вечерта на 5 декември е най-вълнуващият коледен ден за децата в Нидерландия, тъй като това е времето, в което Синтерклаас пристига с подаръци. Децата оставят обувка до камината, пеят традиционни коледни песни и чакат подаръците им да пристигнат.

Денят бележи началото на празничните тържества, а Дядо Коледа често пристига в страната в средата на ноември за различни събития и паради. Синтерклаас се основава на Свети Никола, но традицията гласи, че той живее в Испания със своите помощници – пиетените, и неговият бял кон.

Пиетените са подобни на елфи и се обличат в ярки цветни дрехи, за да раздават сладкиши на децата.

Италия – овчари свирят на гайда

Снимка: iStock

Италианската традиция повелява овчари, облечени в традиционни наметала от овча кожа, да свирят на гайда на площада.

Те обикновено пътуват по двойки от планинските си домове за празничния спектакъл. Известни като zampognari и изпълняват традиционни химни и музика в някои части на Италия, като Неапол и Рим.

Румъния – клане на прасе

Снимка: iStock

Коледните традиции в Румъния са много уникални, а най-важната от тях в миналото е клането на прасе. Семействата ще се съберат в селските райони, за да пожертват едно от своите животни, като използват месото му за приготвяне на коледни ястия.

Обикновено тази традиция се спазва на 20 декември и се нарича Ziua de Ignat, което в превод означава Ден на Игнатий. Тъй като някои румънци смятат, че е проява на жестокост, този обичай вече не е толкова популярен.

Австралия и САЩ – сърфиращи Дядо Коледа

Снимка: iStock

Коледа в Австралия се пада през лятото, така че е обичайно да видите сърфиращи Дядо Коледа в яркочервени поларени костюми, бяла брада и големи черни ботуши.

Традицията се разширява и в САЩ, където сутринта на Бъдни вечер хора от цялата страна се събират на плажовете във Флорида, за да гледат как сърфистите, облчени като Дядо Коледа, поемат по вълните.

Испания – Коледна лотария

Снимка: iStock

Испанската коледна лотария е най-голямата в света и почти всички испанци я играят. Хората обикновено се комбинират с приятели, колеги или съседи, като всяка година се изплащат над 2 млрд. евро джакпот.

Известна като El Gordo, лотарията се тегли на 22 декември в Мадрид – това е най-големият и най-популярен тираж за годината, като билети за него се продават месеци предварително. Традицията започва през далечната 1812 г. и все още е вълнуваща за испанците.

Източник: Daily Mail

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейските градове, които наистина си заслужава да посетите по Коледа

Спокойни и евтини: Кои европейски градове да посетите тази зима?

Санторини, Лондон, Лисабон: 10 по-евтини алтернативи на популярни дестинации

Кои са най-търсените туристически атракции в света?

Топ 100 на най-добрите градове за 2024 година

Каква част от компаниите у нас раздават празнични бонуси тази година?

На какво залагат европейците за Коледа, за да пестят пари?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички