Пътуванията извън Великобритания ще са само за богатите


Пътуванията извън Великобритания ще са само за богатите
Снимка: iStock

9910

Авиокомпаниите на Острова отхвърлиха плана на британското правителството за рестартиране на пътуванията в чужбина. Те смятат, че скъпите задължителни тестове за коронавирус ще направят ваканциите и семейните посещения непосилни за всички, освен за богатите. Великобритания с нови международни правила за пътуване

Според новите изисквания дори британците, които пътуват до нискорисковите "зелени" страни, трябва да се подложат на PCR тест, щом се завърнат в Обединеното кралство. Всеки тест струва около 120 паунда, оскъпявайки с 480 паунда цената на пътуването за четиричленно семейство, пише CNN Business.

Пътуванията от Обединеното кралство са забранени от месеци, с изключение на хора, пътуващи по неотложни причини. Те могат да се възобновят на 17 май по специален ред, определен от правителството.

"Настояването за скъпо и ненужно PCR тестване, а не за бързо тестване - дори за нискорискови държави - ще създаде неустойчива тежест за пътниците, което ще направи пътуването нежизнеспособно и непосилно за много хора", казва Тим Алдърслейд, изпълнителен директор на Airlines UK, която представлява превозвачи като British Airways, EasyJet и Virgin Atlantic. "Това е допълнителна пречка за индустрия, която е на колене", изтъква ръководителят.

Най-голямата британска авиокомпания EasyJet призова премиера Борис Джонсън да преразгледа плана, който задължава хората да се карантинират у дома за 10 дни след завръщането си от среднорискова държава или да прекарат 10 дни в хотел, ако са пътували до някоя от най-рисковите дестинации в "червената" зона. Пътуващите до дестинации, които попадат във всяка от трите категории, ще трябва да си направят два PCR теста след завръщането си на Острова. Великобритания планира ваксинационен паспорт

"Рискуваме да се върнем към миналото и полетите да бъдат само за богатите", предупреди изпълнителният директор на EasyJet Йохан Лундгрен в изявление. "Изключително разочароващо е, че работната група не постигна това, което премиерът заяви, че трябва да постигнат, като направят пътуването гъвкаво и достъпно", отбеляза Лундгрен. Изпълнителният директор на Virgin Atlantic Шай Вайс заяви, че пътуванията до и от "зелените" страни трябва да бъдат свободни и да не изискват тестване.

Изискванията за тестване и карантина могат да откажат много британци да пътуват в чужбина, което означава второ поредно лято без бързите и евтини почивки в Испания, Португалия, Италия и Гърция, които до голяма степен замениха вътрешните пътувания през последните десетилетия. 5000 лири глоба за пътуващите извън Острова преди края на юни

Британското правителство ще съобщи официалната дата за рестарт на пътуванията в чужбина, както и кои държави попадат във всяка от рисковите категории едва в началото на май. Туристическите компании обаче се оплакаха, че пътната карта на правителството не дава достатъчно яснота за техния бизнес или клиенти.

Jet2, която продава туристически пакети и организира екскурзии, няма да възобнови полетите си преди 23 юни поради продължаващата несигурност. "Все още не знаем кога можем да започнем да летим, къде можем да летим и наличността и разходите за тестване. Вместо да отговаря на въпроси, рамката поражда повече такива", посочва в изявление изпълнителният директор Стив Хипи. Авиокомпаниите искат от ЕС ваксинационни паспорти

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ограниченията за пътуване в чужбина ще бъдат преразгледани на 28 юни, "за да се вземе предвид вътрешната и международната здравна картина и да се види дали сегашните мерки могат да бъдат отменени". Следващите прегледи ще се проведат около 31 юли и 1 октомври.

"Рамката ще ни позволи да възобновим пътуванията безопасно и устойчиво, да гарантираме, че защитаваме нашите трудно спечелени постижения при пускането на ваксината и да предложим спокойствие както на пътниците, така и на индустрията, когато отново започнем да пътуваме в чужбина", подчерта в изявление министърът на транспорта Грант Шапс.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички