Авиокомпания въведе билети, които можете да препродадете или подарите на друг


Авиокомпания въведе билети, които можете да препродадете или подарите на друг
Снимка: iStock

6975

Аржентинска нискотарифна авиокомпания Flybondi се присъедини към TravelX и вкара първото в индустрията технологично решение, с помощта на което лесно може да се променят имената на пасажерите и така може купените билети да се продават или подаряват, пише Clarin.

Компанията предлага самолетни билети във формат NFT (Not Fungible Tokens), дигитален актив, предлагащ на пътника гъвкавост, неналична досега. Това става възможно заради факта, че всъщност се купува NFT, над което притежателят има пълен контрол.

„NFTicket позволява на всеки, купил билет, да бъде пълен собственик и да прави каквото иска с него. Той ще може да го прехвърли, продаде, подари, нещо, което досега не можеше да бъде направено“, обясни Хуан Пабло Лафос, главен изпълнителен директор и съосновател на TravelX за изданието.

NFT – т.нар. незаменими токени, могат да бъдат алтернатива на скъпите, сложни и стари системи за резервиране на билети, използвани от превозвачите. Те са обвързани с по-малки разходи, а освен това чрез т.нар. „умни“ договори могат да притежават много функционалности, невъзможни в аналоговия свят.

Новите NFT билети са разработени заедно с крипто компанията TravelX, като за целта са инвестирани 7 млн. долара в софтуерна разработка. На практика пасажерът купува стандартен електронен билет, към който се синхронизира NFT, като правилата за употребата му са вградени в „умен“ договор.

Токенът се управлява през платформата на TravelX. Coindesk уточнява, че при първоначалната продажба не начислява допълнителна такса, но при препродажба се удържат 2%.

Възможно е даже да се направи покупка без конкретна дата на полета.

Flybondi е първата аржентинска нискотарифна авиокомпания и е на пазара от 5 години. Тя се стреми да се наложи на пазара чрез различни технологични нововъведения.

Испанската Air Europa през април 2022 г. стана първата авиокомпания, която предлага NFT билети именно чрез платформата на TravelX, но Flybondi е първата, при която децентрализираната технология се прилага при всяка покупка.

Към момента около 60 авиопревозвача проявяват интерес към използването на NFT.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задават се затруднения за авиокомпаниите за великденските пътувания

Неизбежно: Самолетните билети поскъпват

British Airways спря продажбата на билети за кратки полети от летище Хийтроу

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички