Насочват над 100 млн. лева към българските общини за екологични автобуси и тролейбуси


Насочват над 100 млн. лева към българските общини за екологични автобуси и тролейбуси
Снимка: iStock

2480

Българските общини с над 15 000 души население ще могат да кандидатстват за набавянето на екологични автобуси и тролейбуси, които да обслужват линиите на градския транспорт.

Средствата, които възлизат на над 100 млн. лева, се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Националния план за възстановяване и устойчивост по мярката „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ в рамките на Компонент 8 „Транспортна свързаност“.

Финансирането се поделя по равно в шестте региона за планиране в страната, като за всеки са предвидени по малко над 16,6 млн. лв. Това стана ясно на информационна онлайн среща, на която експерти от МРРБ представиха условията за кандидатстване и за изпълнение по процедурата. В нея се включиха близо 60 представители на общини, неправителствения сектор, бизнеса и различни институции, предават от пресцентъра на МРРБ.

Срокът за кандидатстване по мярката изтича на 30 август. Проектни предложения могат да подават всички 40 градски общини от 6-те региона за планиране от ниво NUTS 2, в които има населени места с над 15 000 жители. Това са общините Айтос, Асеновград, Ботевград, Велинград, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, град Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Пещера, Разград, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Троян, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен и Ямбол.

София далеч не е европейската столица с най-евтин градски транспорт

Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко отделно предложение за изпълнение на инвестиция следва да е 2 млн. лв. с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8,3 млн. лв. с ДДС. Кандидатът следва да осигури собствен принос в размер на 10%. Задължително е кандидатстването в партньорство между минимум две общини и минимум един оператор на обществен транспорт, включително междуселищен, действащ на територията на една от общините-кандидати. Общините, попадащи в дефиницията за селски район, са допустими като партньори по проектите.

Автобуси на водород тръгнаха в Атина

Местните администрации могат да кандидатстват за купуване на нулево или нискоемисионни превозни средства, както и за изграждането на зарядни станции за тях. Допустими са и дейности за разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт (мерки за дигитализация на транспорта). Ще могат да се изпълняват също инфраструктурни проекти за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти, както и да разработват генерални планове за организация на движението. Задължително условие е мерките да са предварително заложени в плановете за интегрирано развитие на градските общини, Регионалните планове за развитие на ниво NUTS 2 или в плановете за устойчива градска мобилност на градските общини.

Срокът за изпълнение на проектите е 24 месеца, а кандидатстването е изцяло онлайн чрез ИСУН.

Петролната столица на Норвегия - Ставангер - въвежда безплатен транспорт

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички