Румънците искат страната им да бойкотира австрийски компании заради Шенген


Румънците искат страната им да бойкотира австрийски компании заради Шенген
Снимка: iStock

2779

Румънците искат страната им да бойкотира австрийски компании заради ветото на Австрия за Шенген. Близо 1/3 от румънците, или 28% искат страната им да бойкотира австрийските компании заради отказа на Австрия за присъединяването към Шенген. Това сочат данните от анкета на надпартийния институт за пазарни проучвания Avangarde, поръчана от Социалдемократическата партия, предава БТА, като се позовава на Digi24.

27% от анкетираните смятат, че Румъния трябва да съди Австрия в Съда на ЕС. 13% искат страната да използва правото си на вето и да блокира решенията на ЕС, докато Австрия не я приеме в Шенген.

ОЩЕ: Румъния атакува ветото на Австрия за присъединяването ѝ към Шенген

Според 33% от румънците Австрия не иска Румъния в Шенген заради официално декларираните от нея причини – проблемът с граничния контрол. Според 31% от анкетираните Австрия се противопоставя на членството на Румъния по поръчка на Русия.

Само 10% смятат, че Румъния не заслужава да бъде в Шенген.

От анкетираните 54% са на мнение, че премиерът Марчел Чолаку трябва да започне процедури спрямо Австрия в Европейския съд за отказа да приеме Румъния в Шенгенското пространство.

Проучването показва и какви резултати биха получили партиите, ако изборите за Европейски парламент бяха следващата неделя. Управляващата Социалдемократическа партия (PSD) би се наредила на първо място с 31% от гласовете, следвана от Национално-либералната партия (PNL) с 21% и Националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ (AUR) с 19%.

Опозиционната партия „Съюз за спасение на Румъния“ (USR) би била четвърта с 13% от гласовете. Демократичният съюз на унгарците в Румъния (UDMR) и националистическата партия „SOS Румъния“ на сенаторката Диана Шошоака биха прескочили 5-процентната бариера.

Над половината от анкетираните, 57% са съгласни, че от 2025 г. Румъния трябва да извърши административно-териториална реформа, дори това да доведе до изчезването на някои населени места в техния окръг. 33% са против, 10% - нямат мнение.

Проучването на Avangarde е проведено между 20 и 28 септември чрез метода телефонни интервюта. Участвали са 994 души. Максимално допустимата грешка на данните е ± 3,2% при ниво на достоверност 95%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Австрия отново удари България и Румъния за Шенген

При кои случаи ще се възобновяват граничните проверки в Шенген?

Румъния готви ответен удар срещу стрените членки, които блокират членството ѝ в Шенген

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички