Съобщават ни по имейл, че ни изтича винетката, но има риск


Съобщават ни по имейл, че ни изтича винетката, но има риск
Снимка: БГНЕС

11344

Най-късно до няколко месеца пътната агенция ще започне да ни уведомява по имейл за предстоящо изтичане на винетката, съобщиха от АПИ.

В момента се работи по процедурите за продажба на винетките от посредници, например бензиностанции и всички останали търговски обекти, в които се продават тези документи. Когато купуваме директно от сайта на Националното толуправление, сега задължително въвеждаме имейл адрес, на който получаваме уведомление, че сме платили, както и фактура за това. На същия имейл ще получаваме и уведомление до 24 часа преди изтичането на срока на винетката, за да имаме време да я подменим с нова.

Проблемът е, че когато винетка се купува от бензиностанция, в момента процедурата не изисква служителят задължително да впише имейл адрес за кореспонденция. Сега това ще бъде коригирано.

Защо трябва да знаем кога изтича винетката?

Уведомяването за предстоящо изтичане на винетката е важно, защото много хора купуват годишни винетки и забравят кога са го направили. Контролът обаче е изцяло автоматичен и когато пътните камери заснемат превозно средство без винетка, директно се налага глоба. Преди 3 години, когато системата заработи, глоби се налагаха за всяко заснето преминаване без винетка, но после практиката се промени и се налага по една глоба на денонощие. Без да знае: Шофьор е глобен 50 пъти за объркана винетка, дължи 4000 лева

Това обаче може да продължи дълго време, тъй като управлението няма практика да уведомява собственика на колата и обикновено той разбира чак когато екип на толполицията го спре на пътя или когато му се наложи да потърси обществена услуга от държавната или общинска администрация. Как шофьорите да проверят имат ли неплатени глоби?

Глобата за ползване на обществените пътища без винетка е 300 лв., но за всяко засечено ползване се плаща и компенсаторна такса от 70 лв., която на практика може да се налага безброй пъти.

Допреди една година у нас имаше доста куриозни случаи заради практиката на толуправлението да не възстановява платени пари за електронна винетка, когато човек е направил явна техническа грешка при въвеждането на регистрационния си номер. С поправка на Закона за пътищата преди година бе допуснато поне клиентите да могат след писмена молба да се възстановяват парите в такива случаи, но това се прави само ако проверка установи, че регистрационен номер като въведения не съществува в България.

Други неприятни случаи се получават при покупка на винетка, когато се избере опция тя да влезе в сила не веднага, а примерно след часове, а водачът тръгне на път преди това. Обикновено такива казуси се случват при продажби от търговски обект, намиращ се край пътя. В такива случаи, ако камера заснеме превозното средство, водачът му също се счита за нарушител и следва глоба плюс компенсаторна такса. Шофьорите, останали без електронна винетка, се отърваха от глоба

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво се случва с е-винетката при смяна на собственика на колата?

Не пускат колата на технически преглед, ако има глоба заради винетка

Експерт: Очаквайте още изненади с тол системата

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички