Въпреки блокадата Суецкият канал има рекордни приходи


Въпреки блокадата Суецкият канал има рекордни приходи
Снимка: iStock

4520

Рекордните 5,84 млрд. долара са приходите от Суецкия канал за Египет за изминалата финансова година, което е със 120 милиона долара повече от предходната година, съобщават световните агенции. Това са най-високите приходи в историята на канала, нараствайки с над 2% спрямо предходната година.

Само през първите 6 месеца на тази година приходите на канала са се увеличили до около 3 млрд. долара в сравнение с 2,76 млрд. долара за същия период на миналата година.

За първото полугодие на 2021 г. през изкуствения морски път между Червено и Средиземно море са минали 9763 кораба, което е е с 217 съда над бройката от същия период на миналата година. Ръстът се дължи основно на повечето преминали танкери с втечнен природен газ. Ще поскъпнат ли стоките заради блокирания Суецки канал?

"Въпреки различните предизвикателства, приходите от канала нараснаха рязко" през фискалната година, завършваща на 30 юни, казва ръководителят на Суецкия канал Осама Рабие в изявление, цитирано от Al Jazeera.

По думите му гъвкавите ценови политики са помогнали за поддържането на добра скорост на трафика през канала и са го направили още по-предпочитан маршрут.

Рекордните приходи са обявени само 4 дни след като огромният контейнеровоз Ever Given най-накрая отплава, след като японските му собственици постигнаха сделка за дължимите компенсации с египетските власти.

В края на март плаващият под панамски флаг контейнеровоз Ever Given, дълъг 400 м, пътуващ от Китай за Ротердам заседна в Суецкия канал и за около седмица блокира трафика през него. Така бе блокиран един от най-натоварените морски маршрути, а загубите бяха за милиарди долари. Около Суецкия канал се наложи да чакат 422 кораба, които успяха да преминат на 3 април.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички