Започва проектирането на Терминал 3 на Летище София, а Терминал 2 ще бъде реконструиран


Започва проектирането на Терминал 3 на Летище София, а Терминал 2 ще бъде реконструиран
Снимка: Летище София

5794

Работата по проектирането на Терминал 3 на Летище София е започнала, като се очаква той да бъде готов до 2030 г. Това заяви комуникационният директор на летище София Росен Бъчваров.

Концептуалният проект е готов и след няколко седмици ще бъде анонсиран публично, уточни той пред БНТ. Новият терминал ще е свързан с Терминал 2, което ще доведе до допълнителни икономии за летището.

По думите на Бъчваров се проектира се и специална зала за събития. „Опитваме се да направим летището социално място. Терминал 3 е много важен от гледна точка на перспективите пред летището по две причини. Първата е комфортът на пътниците. Втората е развитието на капацитета на летището заради очакван ръст на трафика. Строителството ще започне в края на 2026 г. – началото на 2027 г.“, споделя той.

Предвидени са инвестиции от 200 млн. евро за Терминал 3, строителят ще се определи след търг.

По думите му пътникопотокът през летището расте, но трафикът още не е достигнал нивата от 2019 г. За първите няколко месеца на 2023 г. данните се колебаят около предпандемичните нива. Трафикът на летище София: Добри резултати, но остава под предпандемичните нива

Росен Бъчваров подчерта, че цените на билетите неизбежно ще растат и билетите по 9,99 евро в следващите 2-3 години ще са безвъзвратно забравени. Причините – натрупаните загуби заради пандемията, новата екологична регулация на ЕК, цените на енергоносителите.

„Все още конкуренцията в България между нискотарифните превозвачи държи цените ниски, но спрямо 2019 г. е налице поскъпване от 30%, което ще продължи до 2026 г.“, каза Бъчваров. Част от причините са свързани с натрупаните загуби за конценсионера, предварително заложени в плана на концесионера и предстои да бъдат компенсирани.

В следващите 3 години в Терминал 2 на столичното летище ще бъдат инвестирани 40 млн. лева, за да бъде реконструиран и да приеме трафика от Терминал 1. Всичко ще бъде променено – нова багажна система, 3 нови ръкава, нови търговски площи, капацитет на проверките за сигурност и др. Този проект е предпоставка за затваряне на Терминал 1, което ще се случи в следващите няколко години.

Българската архитектурно-инженерна компания ИПА ще проектира реконструкцията на Терминал 2 на столичното летище. Проектантите ще си партнират с чуждестранните дружества 1PAX – френско архитектурно бюро с международен опит в проектирането на летища, автори на концептуалния дизайн на терминала, и с консултантите от EGIS Avia, чиято дейност е дизайн и инженеринг на летища и авиационна инфраструктура. Нов облик: Европа модернизира летище София, отпусна му 40 млн. евро

Договорът между страните е подписан от изпълнителния директор на летището Хесус Кабайеро и арх. Цветан Петров, управител на ИПА, съобщават от летище София.

Стратегията за трансформация на Летище София включва пълна реконструкция на Терминал 2, който да поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1. В проекта са включени доставка на нова система за управление на багажите, удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. метра, революционно нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и други подобрения, които да осигурят удобства за пътниците и ефективността на операциите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лято 2023: Нови дестинации предлагат летищата София, Бургас и Варна

Летище София с нова лятна дестинация и екзотични предложения през зимата

Робот започна работа на летище София

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички