Десислава Танева вече официално е министър на земеделието, храните и горите

Десислава Танева вече официално е министър на земеделието, храните и горите
Източник: БГНЕС

Парламентът прие със 121 гласа „за“ и 5 „против“ оставката на Румен Порожанов като министър на земеделието, храните и горите.

На негово място очаквано назначи народния представител от ГЕРБ и председател на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева.

Оставката на Румен Порожанов бе подадена вчера заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ „Земеделие“, когато институцията е ръководена от него.

В мотивите за решението си той посочи, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Бойко Борисов обаче обяви, че е приел оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради отказа му да отстрани от длъжност член на ръководството на ДФ "Земеделие", уличен във връзка с частна къща за гости.

Още вчера премиерът предложи за негов заместник Десислава Танева. Тя е била министър на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. във втория кабинет на Бойко Борисов.

През 2015 г. в мандата си като министър в кабинета "Борисов 2" Танева се оказа въвлечена в скандална обществена поръчка за покупка на луксозни джипове "Тойота" по 200 000 лв. за ползване от държавните горски стопанства в Смолян, Сливен и Благоевград (и преотстъпени временно на НСО).

Оказа се, че скъпата инвестиция на подчинените на МЗГ дружества е облагодетелствала единствения участник в търга - бивш съученик на Танева и неин приятел от детските години.

Танева беше спрягана за министър и в началото на 2017 г., когато се формираше третото правителство на Борисов. Името й обаче отново отпадна от кабинета - по това време Танева беше бременна с близнаци, които роди през август 2017.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.