Токът за бита може да поскъпне с до 30% от лятото, твърдят работодатели

Токът за бита може да поскъпне с до 30% от лятото, твърдят работодатели
Източник: Pixabay

Токът за домакинствата може да поскъпне с между 15 и 30% от лятото. Това прогнозираха работодателски организации.

Според тях ако цената на електричеството на свободния пазар продължи да расте, това ще се отрази и на цените за бита.

"КЕВР определя за регулирания пазар цени за домакинствата. Той е един микс, но ако се приеме, че цените, които в момента са на свободния пазар са истински, референтни, съответно ще трябва да определи такива цени и за населението", заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде БНР.

Работодателите представиха приоритетите си за 2018 г. Те коментираха и дали ще излязат на протест заради поскъпването на тока за индустрията.

"В четвъртък ни предстои заседание, тогава окончателно ще решим дали да има протест. Но предполагам, че ще вземем положително решение, защото нашите членове настояват за протест. Положението в бизнеса ще е драматично, ако токът поскъпне - вече всички договори за годината са подписани", заяви Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

Стана обаче ясно, че в протеста няма да се включат синдикатите, както първоначално се говореше. "Синдикатите засега не искат да участват, може би защото не се увеличава цената на тока за гражданите. Призоваваме ги да премислят, защото други цени ще се увеличат", заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

"Ние със сигурност ще протестираме, дори само още една организация да има с нас. Датата ще я определим допълнително. А сигнал до Комисията за защита на конкуренцията ще бъде внесен тази седмица", каза от своя страна Васил Велев.

Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), допълни, че неговата организация вече е взела решение и ще участва в протест, ако такъв се състои.

Какво още казаха работодателите прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.