Създадоха батерия, зареждана от химически отпадъци и дори морска вода


Създадоха батерия, зареждана от химически отпадъци и дори морска вода
Снимка: Pixabay

4812

Неутрализираща батерия - устройство, способно да генерира електричество от разликата в киселинността (рН) на две течности, например отпадъчни киселини и алкални изтичания от химически заводи, са разработили химици от руския химико-технически университет "Менделеев". Резултатите от изследването са публикувани в списанието ChemSusChem, предаде БГНЕС. Над 50 нови тайнствени и опасни химикали се оказват "скрити" в телата на хората

Концепцията за неутрализираща батерия, при която се получава енергия от разликата в стойностите на рН на две течности, наречени електролити, се появява през 70-те години, но не е достатъчно развита поради факта, че такива батерии не осигуряват висока мощност по време на разреждане и не могат да съхраняват значителни количества енергия.

Но тези батерии имат едно предимство - ниската цена на електролитите, които могат да се използват като химически отпадъци и дори морска вода.

Принципът на действие на неутрализиращата батерия се основава на факта, че две течности с различно рН се изпомпват през различни мощности вътре в батерията. Те физически не се смесват помежду си, но влизат в електрохимични реакции, чиито продукти преминават от един контейнер в друг. Поради този вид циркулация на веществата енергията се освобождава или, обратно, съхранява.

Ключовата идея е била да се използват водородни електроди. В резултат на това в двата контейнера протичат реакции с участието на водород и общата неутрализационна енергия се състои от тях.

"Ако вземете малко киселина и алкали, например баналния натриев хидроксид NaOH и солна киселина HCl, и ги обедините заедно, тогава спонтанно ще протече реакция на неутрализация. От NaOH и HCl се образува NaCl сол, а останалите OH и H ще се слеят във вода H2O. Общата енергия, съхранявана в химическите връзки на NaCl и H2O, е по-ниска от общата енергия на първоначалната киселина и алкали и следователно в тази реакция има излишък от енергия, която се разсейва с топлина", каза главния автор на откритието Павел Локтионов, служител в лабораторията по електроактивни материали и химически източници на енергия. EAS Batteries, част от Групата Монбат, навлиза в батерийния пазар за морски транспорт с иновация от Германия

Авторите доказаха принципната възможност за презареждане на такова устройство, а специфичната му мощност е 6 mW/cm2 - това е един от най -високите показатели сред неутрализиращите батерии.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички