Как изкуственият интелект ще промени живота ни след 5 години, според Бил Гейтс?


Как изкуственият интелект ще промени живота ни след 5 години, според Бил Гейтс?
Снимка: iStock

5660

Не е тайна, че Бил Гейтс е оптимистично настроен по отношение на изкуствения интелект. Но сега той отива дори по-далеч, прогнозирайки, че технологията ще бъде трансформираща за всички през следващите 5 години.

Възходът на AI предизвика страх и съмнения, че технологията ще елиминира милиони работни места по света. Тази седмица Международният валутен фонд обяви, че около 40% от работните места в световен мащаб могат да бъдат засегнати от възхода на изкуствения интелект.

Гейтс не изразява категорично несъгласие с това схващане, но вярва, че всяка нова технология първо носи страх, а след това и нови възможности.

„При повишаването на селскостопанската производителност през 1900 г., хората си казват: „Хей, какво ще правим ние?“ Всъщност, бяха създадени много нови неща, много нови категории работни места и ние сме много по-добре отколкото когато всички вършеха селскостопанска работа“, дава пример Гейтс.

В интервю за CNN той прогнозира, че изкуственият интелект ще направи живота на всеки по-лесен. Той посочва лекарите, на които AI може да помогне да се справят с документите си, които са „част от работата, която не харесват“.

Снимка: iStock 

Тъй като няма нужда от „много нов хардуер“, Гейтс казва, че достъпът до AI ще бъде през телефона или компютъра, които вече сме свързали през наличната интернет връзката.

Той също така посочва, че подобренията в AI, донесени от ChatGPT-4 на OpenAI, са „драматични“, защото той „по същество може да чете и пише“, така че е „почти като да имаш бели якички, които да бъдат учители, да дават здравни съвети, да помагат при писането на код, както и при обаждания за техническа поддръжка.“ Според Бил Гейтс, включването на тази технология в образователния или медицинския сектор ще бъде „фантастично“.

ОЩЕ: Бил Гейтс към Сам Алтман: Не очаквах ChatGPT да стане толкова добър

Microsoft има многомилиардно партньорство с OpenAI, а Гейтс е един от най-големите акционери в технологичния гигант.

Целта на Фондация Гейтс е да гарантира, че разликата в състоянието на хората в бедните страни и на тези в богатите страни ще се стопява по-бързо, обяснява Гейтс пред CNN на Световния икономически форум в Давос. „В крайна сметка, недостигът на лекари и учители е много по-остър в Африка, отколкото на запад“, отбелязва милиардерът.

Доклад на МВФ от тази седмица изразява по-песимистична гледна точка. Според организацията, AI ще задълбочи неравенството по света без намесата на политиците.

Благотворителност

Снимка: iStock

Гейтс притежава 140 млрд. долара, което го прави четвъртият най-богат човек на Земята, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Но той вероятно все още щеше да заема лидерската позиция като най-богат човек в света, ако не се беше ангажирал да раздаде състоянието си за благотворителност.

Милиардерът казва, че не се притеснява от загубата на богатството си. „Имам повече от достатъчно пари за собственото си потребление. Надявам се да сляза надолу в класацията и ще бъда горд, когато отпадна от нея напълно“, посочва Гейтс.

Съоснователят на Microsoft и бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс обещаха да дарят по-голямата част от богатството си на фондацията, която създадоха заедно преди 20 години, както и за други филантропски начинания.

През 2022 г. Гейтс обяви намерението на фондацията да раздава 9 млрд. долара годишно до 2026 г. Той каза, че е „развълнуван, че ще има толкова голямо въздействие“ върху организациите, които ги получават.

Милиардерът и негови съмишленици като Уорън Бъфет, са дарили около 100 млрд. долара на Фондация Гейтс. При темп от 9 млрд. долара годишно, той очаква да е раздал всичките си пари след около 20 години.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

След 5 години изкуственият интелект може да бъде предприемач и изобретател

Какво гласи мрачната прогноза на Бил Гейтс за изкуствения интелект?

Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва

Може ли изкуственият интелект да помогне за отслабването и влизането във форма? 

Изкуственият интелект е опасност за финансовата система, предупреждават за първи път регулатори в САЩ

Нестандартната употреба на изкуствения интелект: Как AI се справя с откриването на животни?

Изкуственият интелект е заплаха не за работните места, а за нивото на заплащане

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички