След Х ЕС предупреди и Meta заради дезинформация след атаката на "Хамас" в Израел


След Х ЕС предупреди и Meta заради дезинформация след атаката на "Хамас" в Израел
Снимка: Getty Images

1582

ЕС предупреди Марк Зукърбърг за разпространение на „дезинформация“ в социалните медийни платформи на Meta след атаката на „Хамас“ срещу Израел. Блокът заяви на Meta, която притежава Facebook и Instagram, че „има 24 часа“ да отговори и да се съобрази с европейското законодателство, предаде BBC.

Компаниите на социални медии забелязаха скок на дезинформация за конфликта, включително подправени изображения и неправилно обозначени видеоклипове.

По-рано във вторник ЕС предупреди X за подобно съдържание.

Ръководителят на индустрията на блока, Тиери Бретон заяви, че Meta трябва да докаже, че е предприел „навременни, усърдни и обективни действия“.

В писмо той посочи, че компанията разполага с 24 часа, за да му каже за предприетите „пропорционални и ефективни“ мерки, за да се противопостави на разпространението на дезинформация в своите платформи.

ОЩЕ: ЕС предупреди Мъск заради дезинформация в Х след атаката на "Хамас"

„След терористичните атаки на „Хамас“ срещу Израел в събота, ние бързо създадохме център за специални операции, обслужващ експерти, включително говорещи свободно иврит и арабски, за да наблюдаваме отблизо и да реагираме на тази бързо развиваща се ситуация“, заяви говорител на Meta за BBC.

„Нашите екипи работят денонощно, за да поддържат нашите платформи безопасни, да предприемат действия по отношение на съдържание, което нарушава нашите политики или местни закони, и да се координират с проверяващите факти трети страни в региона, за да ограничат разпространението на дезинформация. Ние ще продължим тази работа докато този конфликт се развива“, добави още той.

Междувременно Европейската комисия напомни на всички компании за социални медии, че са задължени по закон да предотвратяват разпространението на вредно съдържание, свързано с палестинската въоръжена групировка „Хамас“, забранена терористична група в ЕС.

„Съдържанието, циркулиращо онлайн, което може да бъде свързано с „Хамас“, се квалифицира като терористично съдържание, незаконно е и трябва да бъде премахнато както съгласно Закона за цифровите услуги, така и съгласно Регламента за терористичното онлайн съдържание“, заяви говорител на ЕК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Илон Мъск с коментар за нападението срещу Израел

Meta вкарва чатботове с изкуствен интелект в своите приложения

Кои са технологичните гиганти, обявили се за "пазачи" в цифровия сектор в ЕС?

Meta започна кампания в България за разпознаване на фалшивите новини

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички