За първи път: АI сключи договор с друг изкуствен интелект без човешка намеса


За първи път: АI сключи договор с друг изкуствен интелект без човешка намеса
Снимка: iStock

2442

За първи път в света изкуственият интелект демонстрира способността да договаря автономно договор с друг изкуствен интелект без човешко участие.

„Адвокатите са уморени. През повечето време им е скучно. Да има нещо, което да върши основната работа вместо вас и да ви позволи да се съсредоточите върху предходната стратегията: това е ключово“, казва Йегер Глучина.

Тя е управляващ директор и ръководител на персонала в Luminance, британска компания, основана през 2015 г., специализирана в изкуствения интелект за юристи. Преди да се присъедини към Luminance през 2017 г., тя се квалифицира като адвокат в Нова Зеландия, предава BBC.

„Юридическите специалисти очевидно са много добре обучени хора. Но действително те прекарват огромна част от времето си в преглед на [договори]. Може да отнеме до 1 час, докато някой прегледа споразумение за неразкриване на информация. [В една фирма] всеки ден може да има стотици от тези документи, посочва тя.

Сега Luminance се подготвя да пусне напълно автоматизиран инструмент за сключване на договори, наречен Luminance Autopilot. Компанията планира да започне бета тестване с избрани клиенти през следващия месец, с по-широко разпространение през 2024 г.

Снимка: iStock

Бях поканен в офиса на компанията в Лондон, за да го видя в действие. На бюрото пред мен има два лаптопа. Този отляво, за целите на демонстрацията, принадлежи на главния съветник на Luminance Хари Боровик. Този вдясно представлява Кона Маккормик, главен съветник в Prosapient, (истински) клиент на Luminance. На стената зад лаптопите има голям екран, който показва одитна пътека на промените, които всяка страна прави в договора.

Компютрите ще използват автопилот, за да договорят споразумение за поверителност, приемливо и за двете страни. Споразуменията за поверителност определят условията, при които една организация ще споделя своята поверителна информация с друга.

Демото започва. Машината на Борович получава имейл с прикачен договор за поверителност и го отваря в Microsoft Word. Autopilot бързо преглежда договора и започва да прави промени. 6-годишен срок е неприемлив, затова се променя на 3 години. Приложимото право за договора се променя от Русия на Англия и Уелс.

Следващата рискова клауза налага неограничена отговорност, което означава, че няма таван за това колко Luminance може да се наложи да плати, ако условията на договора за поверителностбъдат нарушени.

„Това е пример за бизнеса на Хари. Така че вместо това софтуерът предложи таван на отговорността от 1 млн. паунда. Той също смекчи клаузата. Другата страна беше вмъкнала някои формулировки около „holding harmless“ (клауза в договор от едната страна да не държи другата отговорна, ако тя изпълни договора по начин, който причинява щети на първата страна бел. ред.), което означава, че ще бъдат освободени от всяка правна отговорност в определени ситуации. Но изкуственият интелект знаеше, че това не е правилно и защити Хари от този риск, като премахна клаузата“, отбелязва Глучина.

Снимка: iStock

Следва договорни стъпки, където и двата изкуствени интелекта се опитват да подобрят условията за своите собственици.

Компютърът на Борович автоматично изпраща по имейл променения договор за поверителност и той се отваря на лаптопа на Маккормик. Неговият AI забелязва, че езикът „holding harmless“ е изчезнал и вмъква разпоредба за ликвидирани щети. Това на практика превръща максималната отговорност от 1 млн. паунда в договорено обезщетение, което трябва да се плати, ако споразумението бъде нарушено.

Изкуственият интелект на Борович премахва това, при получаване на актуализирания договор и вмъква формулировки, така че фирмата му да носи отговорност само за преките претърпени загуби.

Четвъртата версия на договора е приемлива и за двете страни. Изкуственият интелект на Маккормик приема всички промени и ги изпраща на Docusign, онлайн услуга за подписване на договори.

„В този момент трябва да решите дали наистина искате човекът да подпише. И това би било буквално единствената част, която човекът ще трябва да направи. Имаме взаимно договорен договор, изцяло договорен от AI“, посочва Глучина.

Снимка: iStock

Целият процес отне само няколко минути. По думите ѝ идеята е да се намалят закъсненията, често причинени от това, че хората просто не стигат до нещо във входящата си поща или са супер заети с друга задача.

Инструментът Autopilot е еволюция на този за Copilot на Luminance, който кодира с цвят спорни клаузи за юристи, докато преглеждат договор в Word. Приемливите клаузи са в зелено, неприемливите – в червено, а нестандартните клаузи – кехлибарени. Инструментът може също да преначертае клаузи с помощта на ИИ на базата на данни за това, което фирмата е договорила преди.

Въпреки че други компании, включително Lexcheck, Genie AI и Thoughtriver, предлагат технологии за преглед на договори, Luminance е първата, която обяви Autopilot.

Системата Luminance е изградена върху голям езиков модел, основата на популярния инструмент за генериране на текст ChatGPT. Основната разлика е, че инструментите на Luminance са обучени с помощта на над 150 млн. правни документи, вместо публично интернет съдържание.

Потребителите на Luminance създават банки с информация, съдържащи техните подписани документи, така че софтуерът да може да научи с какви договорни условия компанията обикновено се съгласява.

Снимка: iStock

По думите на Кона Маккормик, главния съветник на Prosapient, компанията намира експерти инвеститори, консултанти и други, които трябва да проучат дадена индустрия. Трима от екипа му работят по договори, като по всяко време се водят преговори с между 20 и 30 клиента. Някои отнемат само 48 часа, докато други – 12 месеца. Те използват решенията на Luminance, за да ускорят процеса. Той иска да изпробва новия Autopilot, когато е наличен.

„Някои хора питат „какво мислите за това, че изкуственият интелект води всички преговори? Завършва в ръцете на двамата адвокати, които подписват. В този момент аз ще прочета договора и другият адвокат ще прочете договора. Ако има нещо, с което не съм съгласен, имам възможността да го отбележа Не съм ангажиран с нищо, което изкуственият интелект е направил“, казва той.

ОЩЕ: Как изкуственият интелект може да трансформира юридическата професия?

Какво ще кажете за риска за работните места? „Винаги ще имате нужда от тази човешка намеса. Част от причината, поради която хората отиват при адвокати, е доверието. Много по-трудно е да се търси отговорност от изкуствен интелект, отколкото от човек. Наличието на ИИ означава, че времето на адвоката ще бъде прекарано в нещо по-интересно, по-ценно“, казва той.

Президентът на Юридическото дружество на Англия и Уелс Ник Емерсън е съгласен, че адвокатите все още ще са необходими. „Към момента, а вероятно и в далечното бъдеще, ИИ няма да може да замени изцяло функцията на правната експертиза, предоставяна от юридически квалифицирани професионалисти. Това е така, защото клиентите имат различни нужди и уязвимости, които една машина още не може да овладее, и е нужна човешка преценка, за да се гарантира, че автоматизираните решения няма да доведат до потенциални фалшиви положителни резултати. Има и изкуство в преговорите и в крайна сметка в договярянето, което изкуственият интелект едва ли ще овладее. С всяка технологична иновация значението да си адвокат вероятно ще се промени, както и типът работа и необходимите умения“, заключва той.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо жените не използват толкова изкуствения интелект, колкото мъжете?

Илон Мъск пусна своя отговор на ChatGPT - xAI, "саркастичен" чатбот с достъп до X

Microsoft пусна чатбота Copilot за офис приложенията си

Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва

Кои са най-добрите модели на изкуствен интелект?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички