"Зелените": Проект за втори лифт в Банско не съществува


"Зелените": Проект за втори лифт в Банско не съществува
Снимка: iStock/Guliver

4413

Проект за втори лифт в Банко не съществува, това е една мистификация със съвсем друга цел. Това заяви съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев.

По думите му, "в плана за управление е заложена възможност за изсичане на над 60% на природния парк Пирин. Цялата тази кампания цели да бъде унищожен националният парк. На хората се казва едно, а се иска друго".

Според Ковачев, най-големият проблем е застрояването на Банско и общинските съветници са тези, които го реализират.

"Те искат да направят имотен бум. Предвиждаха се нови 200 хил. легла. Самите хотелиери протестират, защото не могат да запълнят капацитета си", обясни още Ковачев пред bTV. Според него, ще се "случи поредният имотен балон".

Той уточни, че в момента безработицата в Банско е като през 2000 година: "Милиарди инвестиции, а безработицата е същата. Това е икономическа черна дупка. Икономистите го казват, не аз. Младите напуснаха Банско".

Големите проблеми всъщност са увеличеният дърводобив и прекомерно застрояване. Ще се увеличи зоната на застрояване от 0,6% на 7,5%, посочи друг известен природозащитник - Петко Ковачев. Не е вярно това, няма как в Плана за управление да се запишат чисто инвестиционни дейности, отвърна пред Нова телевизия кметът на Банско Георги Икономов. Не може да се запише строеж на лифт, но затова законодателят е предвидил да се променят плановете на всеки 10 години, защото това не е константа, каза градоначалникът. Той попита и защо Ковачев не коментира нищо на въпроса за втори лифт. Ако нещо уврежда околната среда, ще бъде спряно, обеща Икономов. Той отхвърли възможността да бъде увеличено работното време на лифта, защото нямало как да бъдат карани хората да идват в 6:30 часа сутринта.

Днес, от 16:30 часа, ще има блокада на пътя от Разлог за Банско - с искане за втори лифт. Кметът обеща да се включи в протеста. Той поясни, че Министерският съвет подкрепя Банско на думи, но не и на дела, след като 4 години се бави решението за нов устройствен план.

Ще има ли втори лифт?

Припомняме, че на 8 ноември Георги Икономов заяви пред Actualno.com, че докато не се убеди, че решението ни за старт на процедура за строеж втори кабинков лифт е законосъобразно, няма да го оповести.

"Сега точно сме в процес, в който изследваме вариант, при който да ускорим процеса по вземане на това решение. Подчертавам обаче, че то няма да бъде нещо извънредно или необсъждано досега, а възможност, чрез която нещата биха могли да потръгнат малко по-напред и малко по-бързо", подчерта градоначалникът.

Попитан дали е възможно да се игнорира фактът, че вървят съдебни дела в момента и въпреки това да се стартира процедура за изграждане на толкова важния транспорт в ски зоната, Икономов отговори, че точно това в момента е въпросът, който обсъждат.

"Затова не го обявявам, защото все още не съм убеден. Не знам това, което би могло да се предложи, дали няма да се "сбие" със съдебните дела в момента. Имам опасения и докато не съм напълно сигурен, че може да има напълно законосъобразно решение, което не е в конфликт със съдебните дела, няма да го оповестя. Ако не намеря такова решение, ще изчакаме изхода от съдебните дела", добави Икономов.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички