Венеция забрани влизането на круизни кораби

Венеция забрани влизането на круизни кораби
Източник: Getty Images

Властите във Венеция започват да отклоняват круизните кораби от историческия център на града, което се разглежда като победа за местните жители, уморени от гледката на огромните плавателни съдове, закриващи пейзажа пред прозорците им, съобщава CNN.

Някои кораби ще бъдат насочвани към терминалите във Фусина и Ломбардия от следващия месец. Това означава, че те повече няма да акостират във Венецианската лагуна и ще стоят далеч от централните венециански острови.

"Целта е да се пренасочат около 1/3 от круизните кораби, които вече са заявили желание да плават до Венеция до 2020 г. Плаващите дворци ще трябва да отидат другаде", заяви министърът на инфраструктурата и транспорта на Италия Данило Тонинели.

Решението идва след протести в града срещу огромните лайнери, които необезпокоявано плават във венецианските канали и нарушават спокойствието на местните жители. Между април и октомври близо 32 000 туристи са слизали на брега на ден.

За да ограничат притока и замърсяването местните власти на Венеция въвеждат от септември и нови мерки. Еднократните посещения във Венеция ще се таксуват по 10 евро. Туристите, които остават да преспят няма да плащат тази такса, тъй като тя вече е включена в цената на нощувката в хотел.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.