Въвеждат Единната система за туристическа информация през май 2019 г.

Въвеждат Единната система за туристическа информация през май 2019 г.
Източник: БГНЕС

Единната система за туристическа информация ще бъде въведена навсякъде през май 2019 г. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на пресконференция след подписване на договор за изграждане и внедряване на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ).

„Хотелиерите сами ще въвеждат данните си, това става веднага - в момента, в който пристигне туристът, трябва да се отрази в системата. Създадени са механизми и за проверки на място и за обратна връзка, за да може хотелиерите, управители на местата на настаняване ще бъдат обучени. Ще има видеоклип, който да показва елементарно как става въвеждането. Ще извършваме контрол. Обученията ще са безплатни. За бизнеса няма да струва нищо системата и софтуерът ще бъде адекватен към тези, които използват хотелите. Ще бъдат интегрирани в системата“, коментира министър Ангелкова, цитирана от "Фокус".

Относно публичната статистика и как ще бъде структурно търсенето в системата, Николина Ангелкова отговори, че ще се постараят да има максимален разрез в системата – региони, колко хотели съществуват там, общ брой на туристите, които са посетили даден регион, а не конкретно хотел, за да се направи максимален анализ на риска и инвестицията. „През март 2019 г. ще бъде изпробвана демоверсията. През май 2019 г. системата ЕСТИ трябва да бъде въведена навсякъде“, добави тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.