Цената на долара скочи на фона на спекулации за повишаване на лихвите в САЩ


Цената на долара скочи на фона на спекулации за повишаване на лихвите в САЩ
Снимка: Thinkstock/Guliver

3071

Цената на долара нарасна до едноседмичен връх срещу еврото в петък след четири поредни дни на печалби. Причината е, че някои представители на Федералния резерв на САЩ (Фед) не изключиха възможността за повишение на лихвите следващия месец и противоположно на паниката на пазарите в началото на миналата седмица.

Растежът на пазарната стойност на щатската валута започна от седем месечно дъно в понеделник и при възобновеното спокойствие на финансовите пазари след предхождащото го напрежение. Покачването се разшири когато вицепрезидента на Федералния резерв Стенли Фишер обяви, че централната банка не може да чака случая с повишението на лихвите да бъде придружен с всички необходими аргументи. Все пак той не беше сигурен дали през септември ще има или няма да има повишение.

Колегата на Фишер, управителя на Фед в Атланта Денис Локхарт, определи шансовете за промяна през септември като приблизително равни. Дилърите на валутните пазари реагираха в съответствие с тези думи и калкулираха малко повече от 50% шанс за увеличение през октомври. Те все пак изчакват и серия от икономически данни, в това число ведомост за заетостта, която ще помогне на Фед да реши какво ще прави на следващото заседание през септември.

По-рано, управителите на Фед в Сент Луис Дмеймс Булард и в Кливлънд Лорета Местер, не показаха тревога от последните безредици на пазарите и според тях картината около американската икономика не се е променила. И двамата обаче не се ангажираха твърдо с повишение през септември.

Доларът скочи и срещу йената и днес приближава нивата от 122, продължавайки успешно да се възстановява от седем месечното дъно миналия понеделник на 116.15.

Евро/долар падна до 1.1155 и остана много далеч от върха в понеделник над 1.17, когато световните пазари търпяха масови разпродажби, а инвеститорите закриваха финансирани от еврото сделки.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички