Нови европейски пътни документи ще улеснява връщането на граждани на трети страни


Нови европейски пътни документи ще улеснява връщането на граждани на трети страни
Снимка: Gettyimages.com

2221

Предложение на Европейската комисия (ЕК) за стандартизиран европейски пътен документ, който да ускори връщането на граждани на трети страни, пребиваващи незаконно на територията на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) без наличието на валидни паспорти или лични карти, беше прието от Парламента в четвъртък.

Ключова цел за европейските депутати бе да засилят характеристиките за сигурност и техническата защита на формуляра, така че да насърчат неговото признаване от трети страни. За да влезе в сила, новата регулация трябва да бъде одобрена и от Съвета на министрите, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент (ЕП).

Към момента органите на трети страни трудно признават пътните документи за връщане, предоставени от държавите членки, поради различни причини, включващи липсата на подходящи стандарти за сигурност, както и заради различаващите се формати на тези документи, се отбелязва в резолюцията на парламента, одобряваща регламента.

Проекторезолюцията, съставена от Юси Хала-ахо (Европесйка квалификационна рамка, Финландия), беше приета с 494 гласа „за“, 112 „против“ и 50 „въздържал се“.

Статистиката на ЕК сочи, че през 2014 г. в ЕС по-малко от 40% от решенията за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни са били изпълнени.

Законодателният проект все още трябва да бъде одобрен и от Съвета на министрите, за да влезе в сила. Той ще влезе в сила на двайсетия ден от публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Новият регламент предвижда общ формат за европейски пътен документ, обновявайки необвързващата препоръка на Съвета от 1994 г. За да се предотврати подправянето и фалшификациите, хармонизираните формати на формуляра за пътни документи за връщане ще прилагат същите стандарти за сигурност като водни знаци, които са били приети през 2002 г. за издаването на визи от страните членки на ЕС на лица без валидни пътни документи.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички