Картелите в санирането действали в Търговище, Пловдив и Гоце Делчев

Картелите в санирането действали в Търговище, Пловдив и Гоце Делчев
Източник: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разследва картел при фирми, участвали в националната програма за санирането.

Директорът на дирекция "Антитръст и концентрации" към КЗК Ирина Тагаринска заяви пред bTV, че има доказателства за схемата на територията на Търговище, Пловдив и Гоце Делчев. В трите картела са участвали общо 33 фирми.

"След проверка на място в три офиса на фирми от тръжната процедура установихме още фирми, които правят обследвания. Дружествата имат право да възразят и да бъдат изслушани в открито заседание на комисията", посочи Тагаринска пред телевизията.

Кметът на Търговище Дарин Димитров обясни, че при него информацията за картела достигнала около месец след като станал кмет на общината.

"При мен пристигна експертът, който отговаря за санирането. Каза, че е получил имейл на неговата поща от неизвестен изпращач, в който има данни за споразумение между фирмите, извършили паспортизацията и енергийното обследване на тези сгради", посочи Димитров.

Ирина Тагаринска обясни, че три дружeства са съдействали на Комисията по време на разследването и затова ще получат намаляване на санкцията. Това, по думите й, е прецедент в работата на Комисията.

"Санкциите са до 10% от общия оборот на предприятието за предходната годинa. Трите картела са действали на територията на съответните общини, нямаме данни за национално ниво", обясни тя.

От КЗК не са открили доказателства за политически протекции над картелите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.