Анализ: България превъзмогна последствията от банковата криза


Анализ: България превъзмогна последствията от банковата криза
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3802

През 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна реално с 1.7%, с което отбеляза подобрение спрямо 2013 г. Увеличението бе следствие на позитивни резултати и на трите основни компонента, формиращи БВП – секторите на услугите, индустрията, и селското стопанство, за пръв път от 2009 г. насам.

Банковият сектор обаче не можа да се възползва в достатъчна степен от позитивните икономически тенденции, защото настроенията към банките бяха негативно повлияни от банковата криза от юни 2014 г. Негативно влияние оказа и практическия фалит на една от най-големите банки на пазара КТБ, довел до спад в общите активи на банковата система с 0.7%, , на корпоративните кредити с 6.7% и на банкирането на дребно - с 1.2%. Като цяло реализираният спад на кредитния пазар достигна почти 5%, се казва в анализ на "РайфайзенБанк".

Като положителен момент може да се отбележи възстановяването на спестяванията на домакинствата през втората половина на миналата година. Те се увеличиха с повече от 4.5% до 41 млрд. лв. Този растеж беше подкрепен от действията на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който изплати гарантираните по закон суми на вложителите в КТБ. Анализаторите отбелязват, че по този начин по-голямата част от изплатените средства останаха в банковите, а само 2% бяха изтеглени в брой към края на годината. Корпоративните депозити също намаляха с 1.2% до 22.7 млрд. лв., но въпреки това общата база на депозитите нарасна с 2.4%.

Независимо от негативното влияние на кризата, българският банков сектор регистрира нетна печалба от 746 млн. лв. в края на 2014 г. Това е около 25% увеличение спрямо 2013 г. Това, на фона на свиването на размера на активите, предизвика подобрение в реализираните стойности на показателите възвращаемост на активите (ROA) и възвращаемост на собствения капитал (ROE), коментират в анализа на банката.

През 2014 г. в българския банков сектор бяха наложени редица законови и регулаторни изисквания. На първо място, с цел присъединяване към Единния надзорен механизъм бяха приведени в действие европейските регламент и директива за капиталовите изисквания. В резултат на това капиталовата адекватност на банковия сектор нарасна до 22%, а коефициентът на ликвидни активи достигна 30.1%. На второ място, като пряко следствие от кризата, правителството внесе изменения в Закона за банковата несъстоятелност. Делът на необслужваните кредити остана сравнително непроменен на нива от 16.8% и продължи да е повод за известни притеснения. Основните рискове за сектора произтичат от възможни скрити досега последствия от неотдавнашната банкова криза.

В анализ Института за икономически изследвания при БАН се каза, че през 2014 г. се наблюдаваше активно предоговаряне на кредити и т.нар кредитен туризъм, което се дължи на засилената конкуренция между банките и отпадането на таксите за предсрочно погасяване от миналата година. Според икономистите от БАН може да се очаква, че през през 2015 г. тенденцията за „кредитен туризъм“ ще продължи и това ще доведе до ограничаване на печалбите в бранша. Същевременно ще има по-изгодни условия за крайните потребители и повишаване на концентрацията в банковия сектор. Това обаче от своя страна има трудно предсказуеми последици в дългосрочен план, казват още икономистите.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички