Счупване на ключалката и загуба на ключа - професионални съвети


Счупване на ключалката и загуба на ключа - професионални съвети
Снимка: iStock

2716

В днешно време често има случаи на кражби и неразрешено влизане в домове. За да се предпазят от подобни неприятности, хората инсталират здрави метални врати. Ако обаче загубите ключа или ключалката се забие, самият вход в апартамента ще бъде проблематичен.

Какво да направя в такава ситуация?

Когато някой загуби ключа, първият възникващ въпрос е дали натрапниците ще могат да влязат в апартамента и да извадят ценностите? За да си гарантирате спокойствие, най-добре е да смените ключалката с нова. Някои собственици на апартаменти, след като са видели достатъчно от вас, решават, че могат да се справят сами с тази задача.

Вероятността обаче всичко да се случи толкова бързо и гладко, колкото във видеото, е практически нулева. За да замените заключващия механизъм, се нуждаете от опит, умения и професионални инструменти, така че не можете да се справите без помощта на специалисти по ключарски услуги.

Експертите смятат, че не е необходимо да се сменя изцяло цялата ключалка. Това е скъпо и неразумно. Достатъчно е да смените цилиндъра за заключване на предната врата. Вярно е, че това е подходящо само за цилиндрични брави. Лостовите брави, които също се наричат безопасни, имат различен принцип на действие. Вътре в такъв механизъм има няколко метални пластини с изрези.

Също така си струва да помислите за подмяна, ако ключалката е започнала да се отваря лошо, да се хване и ключът да се завърти с усилие. Това показва, че вътрешните части на ключалката вече са износени и трябва да бъдат заменени. Ако пренебрегнете тази препоръка, ключалката може да се задръсти в най-неподходящия момент. Също така трябва да замените ларвата, ако сте се преместили в нов апартамент. Това ще помогне да се избегнат недоразумения и нежелани гости.

Не всички обаче имат цилиндрични ключалки, монтирани във вратите им. Какво да направите, ако ключът към лостовия механизъм е изгубен? Сменете ключалката, няма други опции. Каква е основната трудност? Трябва да намерите подобна ключалка със същите размери. Проблемът е, че този модел на ключалката може вече да е спрян и няма да се предлага за продажба.

Ще трябва да закупите подобен заключващ механизъм и да го настроите ръчно с помощта на специални инструменти. Това е особено трудно, когато подмяната на ключалката се извършва в метална врата. Тъй като за производството му се използват трайни материали. Само майстори- ключари могат да извършват този вид работа.

Източник: album.bg

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички