Цената на петрола се понижи на фона на ръста на запасите в САЩ


Цената на петрола се понижи на фона на ръста на запасите в САЩ
Снимка: iStock

953

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък на фона на по-голям от очакваното ръст на запасите от суров петрол в САЩ, което повиши опасенията относно търсенето в най-голямата икономика в света, пише Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент пoевтиняха с 13 цента, или 0,16%, до 81,47 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 26 цента, или 0,34%, до 76,38 долара за барел.

И двата сорта поевтиняха с над 1 долар за барел в сряда, притиснати от нарастването на запасите от суров петрол в САЩ, тъй като рафинирането спадна до най-ниските си нива от декември 2022 г.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) обяви, че запасите от суров петрол в страната са скочили с 12 млн. барела до 439,5 млн. барела през седмицата до 9 февруари, далеч надхвърляйки очакванията на анализаторите в анкета на Reuters за ръст от 2,6 млн. барела.

Въпреки че натрупването на запаси породи опасения сред търговците относно търсенето, някои анализатори посочиха, че този ход до голяма степен се дължи на по-ниските нива на използване на рафинериите, особено като се има предвид, че не работи рафинерията на BP с капацитет 435 000 барела дневно в Уайтинг, Индиана.

„Продължаващото прекъсване на работата на рафинерията на BP в Уайтинг ще е допринесло за по-ниските нива на продукция, заедно с някои други дейности по поддръжката на рафинерията. По-ниските нива на работа на рафинерията означават, че запасите от бензин са намалели“, отбелязаха анализаторите.

Снимка: iStock

По отношение на предлагането, Казахстан заяви, че ще компенсира свръхпроизводството на петрол през януари през следващите 4 месеца, в съответствие с ангажиментите си към ОПЕК+. Ирак също заяви, че ще преразгледа производството си на петрол и ще се справи с всяко излишно производство над доброволните съкращения на ОПЕК+ през следващите 4 месеца, ако такова бъде установено.

„Това се случва преди срещата на ОПЕК през март, на която групата планира да реши дали да удължи ограничаването на доставките през второто тримесечие“, заявиха анализатори от ANZ в бележка до клиенти. „Всички признаци, че удължаването изглежда малко вероятно, ще натежат върху настроенията на петролния пазар.“

„Това се случва преди срещата на ОПЕК през март, на която групата планира да реши дали да удължи ограничаването на доставките през второто тримесечие“, посочиха анализатори от ANZ в бележка до клиенти.

Данните от EIA обаче показаха също, че запасите от бензин и дестилат са намалели повече от прогнозираното. Запасите от бензин спаднаха с 3,7 милиона барела до 247,3 млн. барела спрямо очакванията за намаление от 1,2 млн. барела.

Запасите от дестилат са намалели с 1,9 млн. барела до 125,7 млн. барела, спрямо очакванията за спад от 1,6 млн. барела.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола се понижава след данните за високата инфлация в САЩ

Напрежението в Червено море повиши цената на петрола в азиатската търговия

Цената на петрола се понижи, след като Израел обяви, че е приключил с ударите в Газа

Цените на петрола се насочват към 5-процентен седмичен ръст

Петролът поскъпва, подркепен от отслабващия долар и отказа на Израел за примирие

Цената на петрола се покачва заради ръста на американските добиви с по-малко от очакваното

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички