Задава се валутна криза в три европейски държави през следващата година


Задава се валутна криза в три европейски държави през следващата година
Снимка: iStock

50520

Три европейски страни са застрашени от валутна криза през 2023 г., прогнозират експерти на японската финансова компания Nomura Holdings, цитирани от италианското специализирано издание Money.

Те са извън еврозоната, изложени са на риск от срив на националната им валута и са на прага на това да се присъединят към няколко други държави по света, чиято парична единица е на ръба на колапса.

Заради все по-големите данъчни предизвикателства, резултат от външни фактори, дори Старият континент няма да бъде "имунизиран" от срив на валутните курсове, отбелязват от Nomura. Това би бил допълнителен фактор на финансова нестабилност през 2023 г., за която вече се предвижда рецесия. Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България

Кои европейски страни са застрашени?

Според експертите от Nomura Чехия, Румъния и Унгария са заплашени от криза на валутните курсове през следващата година. Това предупреждение е базирано на анализ на 8 показателя, като покритието на валутните резерви върху вноса, реалните краткосрочни лихви, както и данъчната политика и баланса по текущата сметка, според индекса Damocles на Nomura. Той оценява уязвимостта от валутна криза на 32 нововъзникващи пазара.

Унгарският форинт е сред валутите на нововъзникващите пазари с най-лошо представяне тази година след спирането на европейското финансиране за възстановяване на икономиката. Валутите на Румъния и Чехия – леята и кроната – също не са в добро състояние, след поевтиняването им с по над 8% спрямо долара. Проблемът с инфлацията в Източна Европа: заплатите се състезават с цените

Степента на уязвимост на валутите на нововъзникващите пазари е достигнала най-високото си ниво от над 20 години и е "заплашително предупреждение" за нарастващи рискове от все по-голям мащаб, пише италианското издание.

Валутните пазари бяха разтърсени от сериозни сътресения през 2022 г., а в някои страни комбинацията от геополитически натиск и грешни стъпки на централните банки хвърли валутите в "смъртоносна спирала".

Силният долар принуди много инвеститори да се насочат именно към него като убежище след редица геополитически и макроикономически сътресения, което се отрази негативно на много валути на нововъзникващите пазари.

Основните производители на петрол и страните, чиито централни банки решително повишиха лихвите, като цяло се справят по-добре, но стойността на валутите в много страни се срина драматично спрямо долара.

Сериозно застрашени остават Египет, Шри Ланка, Турция и Пакистан, твърдят в доклад двама анализатори на японската финансова компания. Самоубийствено: Турция рязко намали лихвите, какво ще стане с лирата? 

Топ 3 на валутите с най-лоши резултати през 2022 г.

Наскоро Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета "Джонс Хопкинс", публикува списък с най-лошо представилите се валути през годината, в която на 3-о място е ганайското седи, сочи анализ на CNBC. Проблемите на Гана включват по-високи разходи за живот и непосилно дългово бреме, които прнудиха правителството да помоли за помощ МВФ.

На второ място се нарежда кубинското песо, поевтиняло с 56,36% спрямо долара и отстъпва в негативната класация единствено на зимбабвийския долар. Лидерът е загубил огромните 76,74% от стойността си спрямо американската валута от януари.

И Зимбабве, и Куба страдат от внушителните нива на инфлацията. В африканската страна тя е достигнала 268% на годишна дбаза през октомври, според националната статистическа агенция ZimStat, но Ханке я оценява на 417%. Подобно на Гана, властите в Зимбабве се опитаха да подкрепят националната валута и да се справят с инфлацията, премахвайки плащанията в местни долари. Високата инфлация е главен проблем и в Куба, като моделът на Ханке изчислява скок на потребителските цени със 166% на годишна база.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Валутният кошмар на Турция отново е тук

Китайският юан се срина рекордно, измъчван от все по-силния долар

Еврото падна до 20-годишно дъно, доларът пак стана по-скъп

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички