Кафето изчезва


Кафето изчезва
Снимка: Pixabay

4539

Извършена е първата пълна оценка на риска за кафето в световен мащаб и тя показва, че 60% от всички 124 познати видове кафе са на път да изчезнат. Това предава BBC.

Повече от 100 от видовете кафе, които човечеството познава, растат некултивирано в горите, включително и двата вида, които използваме за пиене. Учените казват, че данните са притеснителни, тъй като дивото кафе е жизненоважно за глобалното производство на кафе.

Едно от пет растения са заплашени от изчезване.

„Ако ги нямаше дивите видове кафе, ние нямаше да имаме толкова кафе за пиене днес. Защото ако се погледне историята на култивацията на кафе, можем да видим, че ние сме използвали диви сортове, за да направим сегашните видове устойчиви”, заяви д-р Аарон Дейвис от Кралската ботаническа градина.

Изследване, публикувано в списанието Science Advance показва, че мерките за запазване на дивите сортове кафе са „неадекватни”, включително и за тези сортове, които се смятат за „критични” за производството на кафе.

Учените са установили, че 75 вида кафе са заплашени от изчезване, 35 не са застрашени, а 14 вида се знае твърде малко. Освен това беше открито, че половината от семената на 28% от видовете, които растат извън защитените зони са запазени в банките за семена.

Друго проучване показва, че дивата арабика може да бъде класифицирана като застрашена, след като се вземат предвид климатичните промени.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички