Как е най-добре да съхранявате старите снимки

Как е най-добре да съхранявате старите снимки
Източник: iStock/Guliver

За да запазите старите снимки, трябва да ги държите на място с ниска влажност и без понижения на температурата. Това съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"Първото нещо, което всеки трябва да знае, е, че снимките „се чувстват добре“ на места, където не е нито много студено, нито много горещо. Важно е да има нормална влажност на въздуха и да няма резки температурни промени.“, каза експерт от централния архив в Москва.

Оттук идва и заключението, че много от помещенията, които обикновено използваме, за да съхраняваме старите семейни албуми като тавани, мазета, гаражи и килери, не са подходящи. Снимките не се чувстват комфортно и когато са изложени на светлина – тогава просто избледняват, твърдят от Московския централен архив.

Експертите съветват, че е по-добре снимките да се съхраняват във фотоалбуми от висококачествена пластмаса, които не съдържат вещества, които могат да повредят фотографските изображения.

Ако снимките са непрекъснато достъпни, по-добре е да ги съхранявате в албуми с вмъкнати прозрачни страници.

"Това е удобно и за гледане на изображения, тъй като не е желателно да пипате снимките с ръце. С други думи, за да се запази семейната история, снимките не трябва да бъдат изложени на механични въздействия и трябва да бъдат защитени от ефектите на външните атмосферни явления", добавят професионалните архивари.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.