Каква е разликата между лимон и лайм?

Каква е разликата между лимон и лайм?
Източник: iStock/Guliver

Обичате ли цитрусови плодове? Те са богати на витамини и са особено полезни в студените месеци. Два от най-популярните и често споменавани цитруси са "киселите братя" лимон и лайм.

А питали ли сте се каква е разликата между лимон и лайм?

Лимонът е плод на вечнозелено дърво с произход от Азия. Лаймът е хибриден цитрус, който съществува в множество разновидности по целия свят. Лимонът има елипсовидна форма и е светло жълт, докато лаймът е кръгъл и зелен, като същевременно е малко по-малък от лимона.

Двата плода доста си приличат. Но те се различават по някои съставките си, и по начина, по който влияят на организма.

Витамин C

Лаймът съдържа 29 милиграма Витамин С на 100 грама, което е 35% от необходимия дневен прием. Лимонът съдържа 53 милиграма витамин С на 100 грама, което е 64% от необходимия дневен прием.

Захар

Лимонът съдържа повече захар, докато лаймът е по-кисел, което го прави идеален за коктейли или напитки.

Как влияят на здравето

И лимонът, и лаймът са богати на Витамин С, който укрепва имунната система. Той стимулира производството на бели кръвни клетки (левкоцити), които са първата защитна линия, когато заболяване атакува тялото ви.

Помагат ли за отслабване

Високото ниво на фибри и малко калории правят тези цитрусови плодове идеални за програми за отслабване. И двата плода имат високо съдържание на желязо, което влияе положително на кръвното налягане.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.