На Хаваите ще можеш да си купиш цигари само ако си... на 100 години

На Хаваите ще можеш да си купиш цигари само ако си... на 100 години
Източник: iStock/Guliver

Хавайските острови, които са петдесетият американски щат, планират да забранят пушенето за хората под 100-годишна възраст. Нов законопроект, предложен от демократа Ричард Крийгън, предвижда легалната възраст за купуване на цигари да се вдигне рязко между 2020 и 2024 г., пише BBC.

Идеята обаче първо трябва да мине през съответните законови процедури, а вероятно ще се сблъска и със сериозна критика от тютюневите компании.

Електронните цигари, тютюнът за дъвчене и пурите няма да влязат в забраната.

Ричард Крийгън е лекар по образование и нарича цигарите "най-смъртоносния артефакт в човешката история". 

През 2017 г. Хаваите станаха първия американски щат, който вдигна легалната възраст за пушене до 21 години. В другите щати тя е 18 или 19 години.

Според новия законопроект възрастта трябва да се повиши до 30 г. през 2020, до 40 г. през 2021, до 50 г. през 2022 и до 60 г. през 2023, а през 2024 да се постанови, че човек трябва да е на 100 години, за да му е позволено да си купи цигари. 

Според Крийгън е-цигарите и пурите са значително по-безопасни и затова не е необходимо да бъдат забранявани. Националният институт за онкологични заболявания в САЩ обаче предупреждава, че всички тютюневи продукти са вредни за здравето и могат да причинят рак. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.