Разкриха кой е купил най-скъпата картина в света

Разкриха кой е купил най-скъпата картина в света
Източник: Getty images/Guliver

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ (Salvator Mundi) е била закупена от саудитския принци Бадcр бед Абдула бен Мохамед ал Сауд, съобщи в. The New York Times, като се позовава на получи в редакцията документи.

Уникалното платно беше купено през ноември на търг в Christie's Ню Йорк за рекордните 450 млн. долара, но името на купувача не беше съобщено.

Представители на принца не са присъствали в аукционната къща до деня на продажбата. От Christie's не коментираха самоличността на купувача на „Спасителя на света“, а самият принц не отговорил на въпрос от вестника.

Картината с размери 64,5 см на 44,7 см дълго време беше смятана за изчезнала. На нея е изобразен Христос в небесносиня дреха, благославящ с дясната си ръка и държащ прозрачно кълбо в лявата. Преди търга уникалното платно беше оценявано на около 100 млн. долара, на аукциона на 15 ноември беше продадено за 400 млн. долара, а след начисленията и за аукционната къща окончателната стойност на „Спасителят на света“ достигна 450 млн. долара.

Очаква се картината да украси филиала на Лувъра в Абу Даби.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.