Това е най-зелената страна в света (Снимки)

Това е най-зелената страна в света (Снимки)
Източник: iStock/Guliver

Една малка азиатска държава с гордост носи определението "най-зелената" в света.

Докато много държави не успяват да се спряват с вредните въглеродни емисии, Кралство Бутан вече може да се похвали, че абсорбира повече парникови газове от атмосферата, отколкото отделя, пише CNN.

Страна, която се намира между Китай и Индия, е разположена на площ, възлизаща на малко над 38 хил. кв. километра. Горите покриват близо 70% от територията й, като благодарение на това, страната разполага с естествено оръжие срещу въглеродния диоксид.

В резултат на това, държавата с население от около 750 хил. души, абсорбира близо три пъти повече въглероден диоксид, отколкото отделя. Освен на обилната растителност, това се дължи и на факта, че Бутан не е особено индустриално развита, като повечето местни са заети в сферата на земеделието. Така малката държава отделя по-малко от 2.5 млн. тона въглероден диоксид годишно. За сравнение, държавата-джудже Люксембург отделя четири пъти повече вредни емисии.

През последните 46 години местното правителство в Бутан измерва прогреса на страната си не чрез размера на брутния вътрешен продукт, а чрез система, наречена „брутно национално щастие“, която поставя голяма тежест на опазването на природното богатство.

Бутан е единствената страна в света, която е вписала в конституцията си задължението за защита на горите, посочва Юрген Наглер от програмата за развитие към ООН в Бутан.

По Конституция минимум 60% от територията на Бутан трябва да бъде покрита с гори, като за целта през 1999 г. страната дори забрани износа на дървесина.

Освен това, почти цялата електроенергия в страната идва от водни електрически централи. Нещо повече – Бутан произвежда толкова електричество, че дори го продаава на съседните си страни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.