Жегите оказват негативно влияние и върху психиката


Жегите оказват негативно влияние и върху психиката
Снимка: БГНЕС

6040

Жегите провокират агресия и влияят негативно върху човешката психика. Това каза психиатърът д-р Веселин Герев пред "Фокус".

По думите му, обикновено силните жеги създават също проблеми със съня, нервно напрежение и раздразнителност.

„Трябва да се има предвид, че факторът температура действа много бавно върху психиката на човек. За да може една 40-градусова жега да провокира импулсивност и раздразнителност, въздействието трябва да трае поне един месец. Другият фактор, който действа изключително бързо, е светлината. Има светлина почти 15 часа в денонощието, което на практика „взривява“ мозъка. Това е факторът, който променя светкавично биоелектричната активност на мозъка и протичането на психичните процеси. Оттам нататък човек става като бърза кола на магистралата. Затова по време на летния период се изострят агресивните реакции“, коментира д-р Веселин Герев.

Специалистът е категоричен, че жегата влошава психичното състояние и провокира неадекватност. „Когато главата на човек прегрее, той чувства главоболие, световъртежи, вътрешно напрежение, тревожност, безпокойство, които впоследствие се трансформират в агресия. Летният период е особено критичен за хората, страдащи от тежки психични разстройства като шизофрении и биполярни фиктивни разстройства. При тях се получава драстично влошаване на състоянието, особено ако не си взимат редовно лекарствата“, посочи психиатърът.

Д-р Веселин Герев добави, че жегата оказва най-осезаемо влияние върху сърдечно-съдовата система на възрастните хора. „Тези дни са много рискови за тях и излагането на висока температура и температурни колебания предизвикват инфаркт или инсулт“, посочи специалистът. Д-р Веселин Герев обясни, че ако на човек му стане лошо след продължително въздействие на високи температури и получи напрежение или състояние, подобно на паническа криза, той трябва по най-бързия начин да охлади главата си. Той препоръча в пиковите часове на слънцегреене хората да се движат задължително с шапка и очила.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички