Жегите оказват негативно влияние и върху психиката

Жегите оказват негативно влияние и върху психиката
Източник: БГНЕС

Жегите провокират агресия и влияят негативно върху човешката психика. Това каза психиатърът д-р Веселин Герев пред "Фокус".

По думите му, обикновено силните жеги създават също проблеми със съня, нервно напрежение и раздразнителност.

„Трябва да се има предвид, че факторът температура действа много бавно върху психиката на човек. За да може една 40-градусова жега да провокира импулсивност и раздразнителност, въздействието трябва да трае поне един месец. Другият фактор, който действа изключително бързо, е светлината. Има светлина почти 15 часа в денонощието, което на практика „взривява“ мозъка. Това е факторът, който променя светкавично биоелектричната активност на мозъка и протичането на психичните процеси. Оттам нататък човек става като бърза кола на магистралата. Затова по време на летния период се изострят агресивните реакции“, коментира д-р Веселин Герев.

Специалистът е категоричен, че жегата влошава психичното състояние и провокира неадекватност. „Когато главата на човек прегрее, той чувства главоболие, световъртежи, вътрешно напрежение, тревожност, безпокойство, които впоследствие се трансформират в агресия. Летният период е особено критичен за хората, страдащи от тежки психични разстройства като шизофрении и биполярни фиктивни разстройства. При тях се получава драстично влошаване на състоянието, особено ако не си взимат редовно лекарствата“, посочи психиатърът.

Д-р Веселин Герев добави, че жегата оказва най-осезаемо влияние върху сърдечно-съдовата система на възрастните хора. „Тези дни са много рискови за тях и излагането на висока температура и температурни колебания предизвикват инфаркт или инсулт“, посочи специалистът. Д-р Веселин Герев обясни, че ако на човек му стане лошо след продължително въздействие на високи температури и получи напрежение или състояние, подобно на паническа криза, той трябва по най-бързия начин да охлади главата си. Той препоръча в пиковите часове на слънцегреене хората да се движат задължително с шапка и очила.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.