Японският министър по киберсигурността: Никога не съм ползвал компютър

Японският министър по киберсигурността: Никога не съм ползвал компютър
Източник: Wikipedia

В японското правителство отскоро има ново попълнение - министър, който ще отговаря за организацията на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Един от основните ресори на Йошитака Сакурада ще бъде и киберсигурността по време на Олимпиадата. В тази връзка обаче той направи едно шокиращо изявление - никога през живота си не е ползвал компютър, пише The Guardian.

68-годишният Сакурада от много години е член на японския парламент, но досега не е бил министър. По време на заседание на парламентарна комисия той бе попитан от политик от опозицията дали е компютърно грамотен. "Никога не съм използвал компютър. Давам задачите, свързани с него, на сътрудниците и секретарките си", изуми с отговора Сакурада.

Когато последвал логичния въпрос как човек без елементарни компютърни умения може да отговаря за киберсигурността, Сакурада отвърнал, че няма да има проблем.

Освен това бил дълбоко объркан от запитването дали USB устройства се използват в японските ядрени съоръжения. Сакурада не даде отговор и какви мерки ще бъдат предприети, за да се предотвратят кибератаки срещу ядрените централи.

Новият министър не бе особено наясно и как върви организацията на Олимпиадата и разчиташе на своите съветници за отговорите. Затова не е изключено столът му скоро да изстине, коментират медии. 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.