Саудитска Арабия не се отказва от петрола, светът имал нужда от нефт


Саудитска Арабия не се отказва от петрола, светът имал нужда от нефт
Снимка: iStock

7431

Светът все още се нуждае от изкопаеми горива и затова петролът и газът трябва да останат част от енергийния микс. Това мнение изрази министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман бин Абдулазис ал Сауд по време на Световния икономически форум в Давос.

Той представи приоритетите на страната си, която през тази година ще председателства елитния клуб Г-20, обединяващ най-развитите държави в света, пише британският вестник Guardian.

Министърът не вярва в нереалистичните цели за скорошно отказване от изкопаемите горива, с цел да се намалят въглеродните емисии и да се спрат климатичните промени. "Някои твърдят, че след две години потреблението на петрол трябва да започне да намалява. Може ли някой разумен човек да каже как стигате до тази реалност?", попита риторично той, цитиран от Arab News.

Искаме да сме сигурни, че светът се съсредоточава върху всякакъв вид енергия, отбеляза принцът, като изтъкна "големият проблем" с енергийната бедност. Има 2,6 млрд. души по света, които нямат достъп до чисто гориво за готвене, основно в Африка, посочи той.

Принц Абдулазиз отбеляза необходимостта от намаляване на емисиите от парникови газове. "Дължим го на себе си и на следващите поколения, а именно, че този свят трябва да обърне внимание на всички газове, които предизвикват климатични промени", настоява саудитският представител.

Министърът изтъкна, че страната му има големи постижения в производството и използването на чиста енергия и прави сериозни стъпки към диверсификация на енергийния си микс. Рияд работи за енергийно по-ефективна икономика, самото ѝ производство на петрол вече е много по-чисто.

Принц Абдулазиз изрази увереност, че до 2030 г. страната му ще стане един от най-големите производители на слънчева енергия, а целият ѝ енергиен сектор ще премине на газ и възобновяема енергия. Рияд търси международни партньори, за да развива и атомни електроцентрали.

Шефът на френския енергиен гигант Total Патрик Пуян подкрепи саудитската гледна точка за важността на балансирането на глобалните енергийни нужди с екологичните нужди. "Светът се нуждае от повече енергия. Имаме нарастващо население и хората искат социално и икономическо развитие. Предизвикателството е как да произвеждаме повече енергия с по-малко емисии", каза той.

Принц Абдулазиз Ал Сауд заяви, че по-развитите страни не трябва да се месят в енергийна политика на развиващите се икономики.

"Не става дума за насърчаване на нефт, газ или възобновяеми източници, а за насърчаване на просперитет и устойчивост. Нужен е голям растеж в името на благосъстоянието на икономиките в Африка, Азия и на други места. Тези места трябва да се отдалечат от бедността и да преминат към модел на устойчиво развитие и ниво на индустриализация. Не е необходимо да носят тежестта на предишната индустриализация. Не е справедливо", обясни той.

Според него развитите държави се грижат само за собствените си интереси, без да отчитат, че има икономики с други стремежи и ниво на развитие.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички