Защо технологиите не ни правят по-продуктивни?


Защо технологиите не ни правят по-продуктивни?
Снимка: iStock

2254

Често ни казват, че се намираме в разгара на технологична революция. Че бизнесът и светът на труда продължават да се трансформират и подобряват благодарение на компютрите, интернет, повишената скорост на комуникация, обработката на данни, роботиката, а сега - и на изкуствения интелект. Във всичко това има само един малък проблем - нищо от това не се вижда в икономическите данни. Ако всички тези технологии наистина ни карат да работим по-бързо и по-добре, то по нищо не си личи, пише BBC.

Между 1974 г. и 2008 г. производителността в Обединеното кралство - количеството продукция, което се получава от един работник, нарастваше с 2,3% годишно. Но между 2008 г. и 2020 г. темпът на нарастване на производителността се срива до около 0,5% годишно. А през първите три месеца на тази година производителността в Обединеното кралство всъщност е намаляла с 0,6% в сравнение с предходната година. Подобна е картината и в повечето други западни държави. В САЩ ръстът на производителността между 1995 г. и 2005 г. е бил 3,1 %, но след това от 2005 г. до 2019 г. спада до 1,4 %.

Създава се усещането, че продължаваме да преминаваме през огромен период на иновации и технологичен напредък, но в същото време производителността се забавя до ниво пълзене. Как можете да бъде обяснен този очевиден парадокс? Може би всички ние просто използваме технологиите, за да избегнем извършването на работа. Като например безкрайното изпращане на съобщения до приятели в Whatsapp, гледането на видеоклипове в YouTube, гневните спорове в Twitter или просто безсмисленото сърфиране в интернет.

Или, разбира се, може би има по-сериозни фактори.

Изчислителна мощ на компютрите е по-висока от всякога, но въпреки това производителността на труда не нараства драстично;

Снимка: iStock

Производителността е нещо, което икономистите разглеждат много внимателно. И макар че въпросът е сложен, а финансовата криза от 2008 г. и настоящата висока инфлация оказват негативно влияние, има две основни обяснения защо технологиите не повишават производителността.

Първото е, че просто не измерваме правилно въздействието на технологиите. Второто е, че икономическите революции обикновено се развиват бавно. Следователно технологичните промени се случват, но може би ще минат десетилетия, преди да видим пълните им ползи.
Даян Койл е професор по публична политика в университета в Кеймбридж и признат експерт по въпросите на измерването на производителността.

Топ 10 на най-търсените професионални умения в момента

"Сега няма нещо, което да не използва цифрови технологии, но е трудно да се види какво се случва, защото нищо от това не се вижда в статистиката. Ние просто не събираме данни по начин, който да ни помогне да разберем какво се случва."

Например компания, която преди е инвестирала в собствени компютърни сървъри и IT отдел, сега може да възложи и двете на чуждестранен доставчик, базиран на облачни услуги. Фирмата, която извършва аутсорсинга, има най-добрия софтуер, който се актуализира постоянно и е надежден, и евтин.

Но от гледна точка на начина, по който измерваме размера на икономиката, този ефективен ход прави фирмата да изглежда по-малка, а не по-голяма. И вече не се вижда, че тя инвестира в тази област на IT инфраструктурата си, която преди това би била измерена като част от икономическия растеж.

Койл дава пример от индустриалната революция през 19-ти век, който показва как производителността може да бъде изпусната от статистиката.

"Разполагам с един чудесен статистически годишник за Обединеното кралство от 1885 г. Той е от 120 страници, от които почти всички са посветени на селското стопанство и има 12 страници за мините, железниците и памукопреработвателните предприятия", казва тя.

Това е било в самия разгар на индустриалната революция, времето на така наречените "тъмни сатанийски мелници" (литературен израз, използван за назоваване на ранните етапи на индустриалната революция - бел. ред.), но въпреки това 90% от събраните данни са за един стар, все по-малко важен сектор на икономиката и само 10% за това, което сега разглеждаме като една от най-важните икономически промени в световната история.

"Начинът, по който виждаме икономиката, е през призмата на това как е била в миналото, а не как е днес" - така се изразява Даян Койл.

Другият аргумент е, че настоящата технологична революция се случва, но просто по-бавно, отколкото очакваме.

Ник Крафтс е почетен професор по икономическа история в Бизнес училището на Университета в Съсекс. Той посочва, че огромните промени в икономическите резултати, за които сме склонни да мислим, че са се случили почти за една нощ, всъщност са отнели десетилетия и същото може би се случва и сега.

"Парната машина на Джеймс Уат е патентована през 1769 г.", казва той. "Въпреки това първата сериозна търговска железница, линията от Ливърпул до Манчестър, е открита едва през 1830 г., а основната част от железопътната мрежа е изградена през 1850 г. Това е 80 години след патента."

Как Полша успя да привлече най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на страната?

Проникването на новитe технологии отнема време, точно както с парната машина;

Снимка: iStock

Същият модел се наблюдава и при използването на електроенергия. Времето от първото публично използване на електрическата крушка от Едисон през 1879 г. до електрификацията на цели държави и замяната на парната енергия в производството е поне 40 години.

Всъщност в момента може би се намираме в подобна пауза, нещо сходно с времето, когато светът е бил между пика на парната енергия и пълното развитие на електричеството. Но страните и предприятията, които могат най-добре и най-бързо да използват новите технологии, ще спечелят надпреварата на полето на производителността. Това, както и при парата и електричеството, изглежда се свежда не до самата технология, а до това колко добре можеш да я използваш, адаптираш и експлоатираш - накратко, колко си квалифициран.

Даян Койл вижда, че това вече се случва. "Вече има много доказателства, че независимо от вида на компанията, все повече се увеличава разликата между тези, които могат да използват добре технологията, и тези, които не могат.

"Изглежда, че ако имате висококвалифицирани хора, разполагате с много данни и знаете как да използвате сложния софтуер, и можете да промените процесите си, така че хората да могат да използват информацията, производителността ви се покачва."

"Но в същия сектор на икономиката има други компании, които просто не могат да направят това."

Изглежда, че технологията не е проблемът, а в някои отношения не е и решението. Високият ръст на производителността ще дойде само при тези, които се научат как да я използват най-добре.

Източник: BBC

Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Течно злато: Може ли инвестицията в уиски да носи пари?

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате

Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички