Колосален ръст: Цената на дървата за огрев се е повишила с 80%


Колосален ръст: Цената на дървата за огрев се е повишила с 80%
Снимка: iStock

21937

Цената на дървата за огрев бележи много сериозен скок тази година, като е нараснала с 80%. Това обяви за businessnovinite.bg Николай Грозданов от производствената част на столичната фирма за търговия с дърва "Тидекс". Цената на дървата за огрев скочи драстично, къде са най-евтини?

По думите му причините цената да се повиши толкова са две. Първо – има недостиг на кадри в бранша и сериозен такъв на дърва. Второ – поскъпването на горивата е увеличило производствените разходи, защото за добива се изисква разход на гориво. Недостиг на дърва за огрев: Цените скачат, чака се със седмици

"Ако през 2021 г. по това време цената на кубик дърва е била 120 лв., то сега тя е 190-200 лв.", посочва Грозданов. Средно за една къща в зимните месеци трябват около 10 кубика, т.е. за периода дървата за огрев на едно домакинство ще струват около 2000 лв.

"Заради високите цени все повече хора, досега ползвали дърва за огрев, минават на климатик. Токът също поскъпва, но за момента излиза по-евтино като метод на отопление", обясни Грозданов. Цена на топлото: Кой начин на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?

Цените на дървата в София?

Затоплянето на времето в следващите дни идва идеално за закъснелите софиянци, отопляващи се на дърва, но които още не са си осигурили суровината. Според проверка в зависимост от района на столицата, цената на кубик дърва варира между 140 и 200 лв., като транспортът и нарязването на дървата се плащат отделно. Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?

Дървата за огрев на метър вървят по 180 лв. за кубик. Отделно се продават и клони и остатъци от дървета от разчистване на дворни места, които вървят по около 140 лв. Нарязаните, нацепени и подредени дърва – бук и дъб са по 200 лв. в Драгалевци и по дървените складове в най-голямото село у нас – Лозен.

В друга част на столицата – в района на Нови Искър, кубик нарязани и подредени дърва е 190 лв. В Горубляне цената за кубик бук или дъб за огрев също е 200 лв., но пък транспортът е включен в цената. Ако стопаните искат дървата да им бъдат нацепени, услугата струва около 20 лв.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Високата цена на газа предизвика огромно търсене и недостиг на дърва за огрев

Свалят драстично цената на дървата за огрев

Дървата за огрев няма да поскъпват

Спиране на социалните помощи за дърва и въглища оставя много хора на студено

Омбусманът призова КЗК да провери за картел при продажбата на дърва за огрев, пелети и въглища

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички