Вучич официално откри "Балкански поток" в Сърбия


Вучич официално откри "Балкански поток" в Сърбия
Снимка: Srbijagas

4179

Рано сутринта на 1 януари сръбският президент Александър Вучич официално откри газопровода "Балкански поток" в местността Господжинцима, край Жабля. Газопроводът е продължение на "Турски поток" и стига до унгарската граница.

Вучич обеща до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на газта. "Искам да честитя Новата година на сръбските граждани. За нас това е голяма и съществена работа..."Балкански поток" ни гарантира енергийна сигурност и стабилност, което е много важно за привличането на инвеститори", каза Вучич, предаде БГНЕС.

На откриването присъства и руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко. "Изграждането и пускането на "Балкански поток", който е част от "Турски поток", от българската до унгарската граница, напълно гарантира енергийната стабилност и сигурност на Сърбия", каза руският посланик.

Газопроводът е определян от руска и сръбска страна като един от най-важните проекти, който трябва да укрепи икономическото и геостратегическо положение на Белград в региона.

"Газпром" обяви, че от днес тече газ за Сърбия, както и за Босна и Херцеговина, по нов маршрут - през Турция и България. Това се посочва в съобщение на холдинга, предаде ТАСС. 

Газът от Русия се транспортира през морския газопровод "Турски поток", по-нататък по територията на Турция, след това през националната газопреносна система на България той влиза в Сърбия, където се разпределя и доставя на потребителите в Сърбия и Босна и Херцеговина. 

Доставките по този маршрут станаха възможни благодарение на разширяването и пускането в експлоатация на нови газопреносни мощности от "Булгартрансгаз" в България и "Газтранс" Нови Сад в Сърбия, се отбелязва в съобщението.

Участъкът, минаващ през Сърбия, е продължение на един от двата клона на „Турски поток“, открит на 8 януари 2020 г., през който газът от Русия трябва да тече към Турция, а след това към България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектният капацитет е 13,9 милиарда кубически метра газ, годишно. Сега с помощта на „Турски поток“ руски газ се получава от 6 европейски държави - България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина. 

„Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България. В официалните документи той се нарича „обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз“ паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“. Името “Балкански поток” беше предложено от министър-председателя Бойко Борисов, припомни БГНЕС.

„Турски поток”, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропусквателната способност на газопровода дълъг 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. 

САЩ винаги са се обявявали срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Газопроводът "Балкански поток" вече функционира, потвърди българският премиер Бойко Борисов при посещението си в компресорната станция в Петрич в първия ден на Новата година да посрещне доставките на азерски газ.

"И виждате колко и нашите братя в Сърбия се радват за това, че "Балкански поток" работи. Но ние ще направим откриване, когато станем готови с всичко", добави той, предаде БНТ.

Борисов съобщи при визитата в Петрич, че благодарение на диверсификацията с азерски газ, "Булгаргаз" ще внесе искане в КЕВР за понижение на цената на синьото гориво за януари.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички