Горя хляб, за да се топля: Фермер хвърля в печката зърното си вместо дърва


Горя хляб, за да се топля: Фермер хвърля в печката зърното си вместо дърва
Снимка: iStock

11998

Земеделски стопанин в Литва започна да изгаря овеса, който отглежда, за да изхранва овцете си, както и пшеницата, използвана за приготвяне на хляб, за да отоплява дома си, след като цената на дървесните пелети скочи след избухването на войната в Украйна, разказва Reuters.

Заради забраната за внос на дървени продукти от Русия и нейния верен съюзник Беларус пелетите, които 72-годишният Петрас Вайтелис използва за отопление, поскъпнаха до 600 евро за тон, цената им е над 3 пъти по-висока спрямо миналата година. Огромен скок: С колко поскъпнаха дървата за огрев?

Пелетите вече достигат почти същата цена като тази, на която фермерът продава зърното си. Затова той започва да изгаря продукцията си и да се топли с нея. "Аз съм фермер, така че сърцето ме боли, когато правя това", признава Вайтелис пред Reuters.

"Изгарям хляб за гориво. Роден съм да отглеждам зърно за хляб, за храна, но икономическата криза ме кара да правя това", споделя фермерът, който живее в село в Централна Литва.

Той е установил, че овесът е най-доброто зърнено гориво за печката, смесен с дървесни пелети, за да поддържа пламъка. Смята да добави и пшеница, която е по-калорична, през най-студените зимни дни. "Ще трябва да продам 6 тона овес за 1 тон дървесни пелети. При това положение кой глупак би горил дървесни пелети, а не овес?", пита риторично Вайтелис. Овесът е бил предназначен за овцете му, затова ги заклал рано.

Остър недостиг на дървесина

Недостигът на дървесина и дървесен чипс (дървени стърготини, б.р.) започна в началото на тази година, когато вносът беше забранен и ситуацията може да остане такава и след настоящата криза, поради времето, необходимо за отглеждането на дърветата.

Голяма част от оставащите доставки на дървесни стърготини бяха продадени в Западна Европа, тъй като растящите цени на газа увеличиха търсенето на алтернативни горива, казва Вайдас Йонутис, ръководител на търговията на балтийската борса за биогорива Baltpool. Недостигът е толкова остър, че в момента изгарят по-качествена дървесина, която до миналата година се е използвала за направата на мебели. Недостиг на дърва за огрев: Цените скачат, чака се със седмици

"Цените вече са се стабилизирали и виждаме инвестиции в дърводобивната промишленост, които ще увеличат предлагането. Но ще отнеме 2-3 години, за да дадат резултат, и не мисля, че дървеният чипс някога ще стане толкова евтин, колкото беше преди инвазията", заключи Йонутис.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дървата за огрев поскъпнаха драстично, къде са най-евтини?

Цена на топлото: Кой начин на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?

Война за дърва за огрев: Газовата криза доведе до дефицит

Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички