Разработиха ДНК тест, разпознаващ откраднатото от Русия украинско зърно


Разработиха ДНК тест, разпознаващ откраднатото от Русия украинско зърно
Снимка: International Grains Council

3120

Международна група специалисти разработи технология, която позволява да се разпознае откраднатото от руснаците украинско зърно, съобщава ВВС. По този начин ще се затрудни неговата продажба на международните пазари. Това обяви британският министър на околната среда Джордж Юстис. Разработката е по поръчка именно на Великобритания, световен лидер по точност на проверката за произхода селскостопанските култури чрез ДНК тестове. Зърнената война на Путин

С помощта на новата методика всяко зърно, продадено в чужбина от Русия, ще бъде подлагано на анализ, за да се установи районът, където е било отгледано. За разработка на технологията Обединеното кралство е отпуснало 1,5 млн. паунда.

Украйна е сред най-големите страни износителки на храни в света. В свободните територии на държавата, жертва на руската агресия, има милиони тонове зърно, което не може да бъде пласирано на международните пазари. Същевременно обаче в окупираните територии руснаците опразват складовете и се предполага, че изнасят зърното зад граница. Според разследване на ВВС част от тези количества са доставени в Турция. През миналата седмица Анкара обяви началото на разследване по случая, но засега няма резултати.

Британският екоминистър Юстис уточни, че по въпроса с открадната украинска пшеница се работи заедно с Австралия. "Целта е откраднатото украинско жито да не достигне до пазара", категоричен е той. По думите му, Великобритания ще подпомогне Украйна да възстанови разрушените си жп линии, за да може по-бързо да изнася зърното си по суша. Може ли Румъния да спаси житото на Украйна?

По непотвърдена информация руснаците досега са откраднали от окупираните украински територии около 500 000 тона зърно, което е основно от складовете в Харковска, Херсонска и Запорожка области. Крадци на трактори и комбайни: Чеченците на Кадиров с нова изцепка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Към края на май FOB цените за износ на хлебна пшеница от Русия бяха 410 долара за тон. Така излиза, че за тези половин милион тона откраднато жито от Украйна, руснаците са получили около 200 млн. долара. Извозването с кораби на присвоеното жито в чужбина става основно през окупирания от Русия още през 2014 г. полуостров Крим.

По данни на украинското министерство на земеделието в черноморските пристанища на страната има блокирани около 23 млн. тона зърно от старата реколта, което не е могло да бъде изнесено заради войната. Затова от много време други страни търсят начини да се възобнови експортът по море, от станалата жертва на агресия страна. Украйна намери начин да изнася зърното си през Черно море

Прогнозите на американското земеделско министерство за новата реколта показват, че най-засегната ще бъде именно Украйна, като производството ѝ на пшеница ще падне до 21,5 млн. тона, а износът – до 10 млн. тона, при експорт в предишни години, достигащ 19 млн. тона. Наполовина е спаднал зърненият износ на Украйна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия ще разреши износа на украинско зърно през Черно море

Пристанище Варна не може да изнася големи количества украинско зърно

Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените

Пшеницата и соята с 9-годишни ценови върхове, след като Русия нахлу в Украйна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички