Втората вълна на COVID-19: Как да не се разболеем и да останем спокойни


Втората вълна на COVID-19: Как да не се разболеем и да останем спокойни
Снимка: iStock/Guliver

8690

Втората вълна на пандемията не е повод за паника – заболяването може да се избегне. Просто спазвайте определени правила и проявявайте повече здравословен егоизъм, съветват психолозите и вирусолозите, цитирани от Deutsche Welle.

През последните седмици из цяла Европа има рекорден брой новозаразени с коронавирус. Държавите една по една затягат ограниченията, а лидерите им призовават хората стриктно да спазват мерките и да ограничат контактите си до минимум.

В момента се надига втората вълна на COVID-19, а заедно с нея и два страха: от зараза и от ново пълно затваряне – т. нар. "локдаун". Тези страхове несъмнено се отразяват върху нашето поведение, казват психолозите. Ние сме в стрес, защото не знаем ще се справим ли със ситуацията – и реагираме по най-различни начини. Едни взимат трескави мерки срещу възможните опасности, извършват какви ли не преувеличени приготовления и се презапасяват с продукти, други пък омаловажават опасността или напълно я отричат. Както обичайно – "златната" среда е тази, която би позволила да се опазим по най-добрия начин.

Страхът е нещо нормално

Германският психоаналитик Ханс-Юрген Вирт смята, че страхът на много хора от зараза е нещо напълно нормално. "Но нашите психологически механизми са така настроени, че ние не можем непрекъснато да пребиваваме в условията на повишена опасност и в състояние на страх. Ето защо намаляването на нивото на страха е здравословна психосоматична реакция", казва той.

На всички, които продължават да изпитват страх, Вирт препоръчва да се концентрират върху онова, което им създава усещането за сигурност. Мислете например, че спазването на хигиената и на правилата за дистанция понижава риска. В същото време психоаналитикът предупреждава да не се прекалява, защото ако човек се затвори вкъщи и изобщо престане да излиза, това сигурно трайно ще му създаде нови страхове и всяко излизане ще бъде свързано със стрес. Най-важното е да се гледа трезво на ситуацията, да се премерват рисковете, а на опасностите да се реагира адекватно, препоръчва Вирт.

Вирусът е все по-заразен, можем да стигнем 5000-6000 случая на ден

Мнозина смятат, че наложените ограничения са прекалено строги, защото засягат свободата ни на придвижване, контактите, личната ни сфера, дори външния ни вид, а с това нарушават усещането ни, че сме свободни и независими индивиди. Има хора, които тъкмо поради това понякога изпитват остра нужда да се изявят, а това често пъти става чрез ексцентрично поведение, обяснява психоаналитикът. Някои гръмко протестират против правилата, други провокират околните и непрекъснато изискват повече внимание, трети пък се отнасят съвършено несериозно към ситуацията и отричат опасността.

Берлинската психоложка Етлева Джьони обяснява това с отслабените защитни механизми на психиката ни вследствие от първата вълна на пандемията. "Преживяхме локдаун, остра криза, забрана на социалните контакти. После ситуацията се подобри, но този период не беше достатъчен, за да можем изцяло да се възстановим. Главната причина: през цялото време не бяхме в състояние да планираме каквото и да било и да управляваме ситуацията. Безгрижното лято се оказа най-обикновена илюзия, а сега ситуацията отново става сериозна", казва тя пред "Шпигел".

В името на психологическия баланс

Какво да правим сега обаче? Специалистите съветват преди всичко да осъзнаем ситуацията и да не се поддаваме нa паника. И припомнят известната рецепта: ако не можеш да промениш ситуацията, промени отношението си към нея. Швейцарската вирусоложка Изабела Екерле дава няколко практични съвета как да не се заразим с COVID-19 и да запазим психологическия си баланс по време на втората вълна. Тя препоръчва да не се отказваме напълно от всекидневните си навици, а каквото можем да отложим – да го отложим.

3 начина да разберете, че имате безсимптомен коронавирус

Пред германския седмичник "Ди Цайт" вирусоложката твърди, че съвсем не се налага изцяло да прекратим срещите си с близки хора. Вместо обаче да се събираме по домовете или в многолюдни закрити помещения, ще сме много по-добре, ако излезем на разходка с тези хора или отидем заедно в близкия парк. А можем да си вземем и термос с чай, и прясно опечена баница. Не забравяйте да се облечете топло, припомня Екерле и съветва винаги да извеждаме и децата, които навън се чувстват особено добре.

Ако все пак се налага да се съберете у дома, то нека бъде в тесен кръг, призовава тя. Ако времето го позволява – излезте на балкона или в двора. Ако това не е възможно, просто проветрявайте достатъчно. Изабела Екерле отбелязва и нещо очевидно: никой няма да ви се разсърди, ако не приемете покана за сватба, за рожден ден или за юбилей, както и ако отхвърлите предложението на приятел да ви посети. При настоящите обстоятелства едва ли някой ще ви се обиди.

Но е лошо да ходите на места, където се събират много хора и където се говори на висок глас, казва вирусоложката. Тъкмо на такива места е най-висок рискът да се заразите с коронавируса, който се предава по въздушно-капков път. По този повод тя дава още няколко съвета. Вместо с обществения транспорт, най-добре е да се придвижвате с велосипед или пеша. Вместо да ходите за щяло и нещяло до магазина, по-добре пазарувайте в интернет всичко, което може да се пазарува там. А когато ви се доходи на ресторант, просто си поръчайте храна за вкъщи. Докато чакате реда си при лекаря, по-добре стойте на улицата или в колата си. И, разбира се, никога не забравяйте предпазната маска.

Полезният егоизъм

Изабела Екерле казва още, че във времена на пандемия е особено важно човек да мисли за себе си и за собственото си здраве. Този егоизъм в разумни граници е даже полезен. Вирусоложката припомня да се отнасяме особено внимателно към всякакви симптоми – най-вече към кашлицата, дращенето в гърлото, нарушеното обоняние, повишената температура и задуха. Всички тези симптоми може да означават, че сме се разболели от COVID-19. Но не бива да забравяме и профилактиката: за поддържане на имунната система д-р Екерле препоръчва много движение на въздух и спортуване. Разбира се, най-добре да не ходите във фитнеса, а вместо това да спортувате на открито, съветва тя. И препоръчва джогинг, велосипед, езда, а в домашни условия – йога или велотренажор.

Независимо дали ни харесва или не, за собствената ни защита срещу инфекцията отговаряме единствено ние самите, казва Изабела Екерле. Ето защо може би си струва временно да се откажем от някои любими свои навици, които са опасни по време на пандемия – и да се върнем към тях чак когато опасността премине. Тогава ще изпитаме двойно удоволствие.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички