Къде по света е най-добре да си пенсионер?


Къде по света е най-добре да си пенсионер?
Снимка: iStock

9086

Дългоочакваните планове за пенсиониране може да включват пътуване до далечни страни, намиране на нови хобита, прекарване на време със семейството – и често надежда, че парите и помощите за неща като здравно осигуряване няма да бъдат постоянна грижа.

Но твърде често хората в пенсионна възраст нямат достатъчно пари, за да се издържат, камо ли да изпълнят желанията си за старостта. Продължаващите икономически опасения като кризата с разходите за живот, по-високата инфлация и лихвените проценти само допринасят за това.

Допълнителните опасения правят системите за доходи при пенсиониране още по-важни. Те изглеждат доста по-различно в страните по света, като варират от почти никакви разпоредби за пенсионери до много ефективни и задълбочени – идеално за пенсионери.

Нидерландия отбеляза най-висок резултат в скорошна класация, следвана от Исландия, Дания и Израел. Те имат едни от най-силните системи за пенсиониране, според глобалния пенсионен индекс на Mercer CFA Institute за 2023 г., пише CNBC.

Снимка: iStock

Те имат „първокласна и стабилна система за доходи при пенсиониране, която осигурява добри обезщетения, е устойчива и има високо ниво на почтеност“, установи проучването и отбеляза „А“ в системата за оценяване.

Заставайки под редица други големи икономики, САЩ отбелязаха „C+“, поставяйки ги на 22-ро място в списъка.

Държави, като Казахстан, Колумбия, Франция и Испания, получиха същата оценка. Има „някои добри черти“ в техните системи за пенсиониране, но също и „големи рискове“ и „недостатъци“, които могат да повлияят на тяхната ефикасност и дългосрочна устойчивост, освен ако не бъдат разгледани, сочи изследването.

ОЩЕ: Франция вдига пенсионната възраст, политици зоват на бунт

Някои предложения за подобряване на системата на САЩ, направени в доклада, включват въвеждане на допълнителни ограничения, за да се попречи на хората да имат достъп до своите пенсионни фондове преди пенсиониране и увеличаване на минималната пенсия за пенсионерите с ниски доходи.

„Въвеждане на изискване част от пенсионното обезщетение да се приема като поток от доходи“ е друго и подобрения в това как обезщетенията играят роля при пенсиониране.

Снимка: iStock

Анализът се базира на над 50 фактора, вариращи от правителствена подкрепа и ползи до местен икономически растеж, регулиране и комуникация. Така се поставя фокус и се разглежда голямо разнообразие от опасения, включително дали пенсионерите се полагат достатъчно грижи за пенсионерите и дали въпросните системи са изградени (и се очаква) да издържат.

В доклада са оценени общо 47 различни системи за пенсиониране. Всички работят при различни обстоятелства и контекст и някои данни могат да бъдат трудни за сравняване, отбелязва докладът, така че системите с малко различни резултати често са почти еднакво добри една от друга.

Великобритания изпреварва САЩ на 10-то място с „B“, което означава, че системата е настроена добре, но има място за подобрения – заедно с Канада, Нова Зеландия и Германия.

Много мечтани дестинации за пенсиониране като Мексико, Индонезия и Южна Африка не достигат до САЩ с оценка „C“, като зад тях остават само страните с оценка D Тайланд, Турция, Индия, Филипините и Аржентина.

Системите за пенсиониране в последните имат „големи слабости“, се казва в доклада, следователно пенсионирането там може да не е така мечтано, както си го представяте.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В кои страни е най-добре да се пенсионирате?

Скандинавска страна е най-добрата за пенсиониране

Изкуственият интелект може да намали разходите за пенсии по света

Нов закон позволява на милиони турци да се пенсионират по-рано

100-годишна жена, която продължава да работи, споделя най-добрия съвет за дълга и щастлива кариера

Защо хиляди българи, работещи в Гърция, няма да могат да получат гръцка минимална пенсия?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички