Повишават автоматично старите пенсии


Повишават автоматично старите пенсии
Снимка: Thinkstock/ Guliver

140993

Отпуснатите вече пенсии на хора, които са запазили парите си в универсалните пенсионни фондове (УПФ), ще бъдат увеличени служебно, считано от 1 септември 2021 г. Това гласят промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха приети от парламента и вече са обнародвани в "Държавен вестник". Законът ощетява хората с втора пенсия

Хиляди хора ще получат по-високи пенсии, защото от 1 септември влезе в сила нова методика за определяне на държавните пенсии за тези, които са осигурени и в частен УПФ. Държавните пенсии вече се намаляват с около 10%, при положение че до 31 август се намаляваха с близо 20%. В момента НОИ изплаща общо 172 226 такива пенсии, които са отпуснати до края на август. Като става въпрос основно за хора с увреждания и военни, които имат право на ранно пенсиониране. Десетки хиляди българи вземат пожизнено намалена пенсия

Първоначално хората, които са запазили парите си в УПФ, трябваше да подадат заявление в НОИ, за да бъдат преизчислени пенсиите им според новите правила. С последните промени в Кодекса за социално осигуряване обаче това ще стане служебно. Целта е да не се налага хиляди хора да се редят на опашка пред гишетата на НОИ. Приетите от депутатите текстове предвиждат, че увеличението ще влезе в сила, считано от 1 септември. Но кога точно по-високите пенсии ще бъдат дадени на хората зависи от това колко бързо експертите в НОИ ще могат да направят изчисленията.

Пенсиите на много хора обаче няма да бъдат увеличени след прилагането на новите правила за определянето им. Причината за това е, че те реално получават пенсия, приравнена на минимално гарантирания от държавата размер за съответния вид пенсия. А като се приложи формулата за определяне на пенсията им те би трябвало да взимат сума, по-малка от минималната. Сега, с прилагане на новите правила за изчисление на пенсиите, ако сумата, която трябва да бъде дадена на определен човек отново е под минималния праг, той ще продължи да получава съответната минимална пенсия. Много българи може да не вземат дори минимална пенсия

Тези случаи ще са повече при пенсиите за инвалидност, като се има предвид, че 105 549 или близо 70% от изплащаните 151 246 пенсии за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест с намален коефициент, са в минимален размер. При пенсиите за осигурителен стаж и възраст с намаление на индивидуалния коефициент, които са 15 134, изплащаните в минимален размер са 1503, или малко под 10%.

Три месеца добавки по 120 лв.

Добавки по 120 лв. към пенсиите ще получат всички пенсионери през оставащите месеци до края на годината - октомври, ноември и декември. Парите ще бъдат давани като антикризисна мярка, заради разпространението на Covid-19.

Отпускането на допълнителните средства беше подкрепено в парламента, въпреки нежеланието на служебното правителство. Новите текстове в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат изплащането на добавките от 120 лв., вече са обнародвани и са влезли в сила. В резултат повечето пенсионери през следващите три месеца до края на годината ще взимат доста по-големи суми от предложената от служебния кабинет актуализация на пенсиите, пише вестник "Труд". Отложиха актуализацията на пенсиите, остават само добавките

Повишение

С 22 лв. ще бъдат увеличени инвалидните пенсии. Става въпрос за социалните пенсии за инвалидност, които получават хора, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност над 71%, на които не е отпусната друга пенсия, включително от друга държава. Това става чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха приети от парламента и вече са обнародвани в "Държавен вестник".

Досега размерът на социалната пенсия за инвалидност за хора с трайно намалена работоспособност над 90% беше 120 на сто от социалната пенсия за старост. А хората с трайно намалена работоспособност от 71 до 90 на сто получаваха пенсия в размер на 110 на сто от социалната пенсия за старост.

С новите текстове в КСО социалните пенсии за инвалидност стават в размер съответно на 135 и 125 на сто от социалната пенсия за старост, която от 1 юли е в размер на 148,71 лв. В резултат хората с над 90% намалена работоспособност ще взимат по 200 лв. на месец, при 178 лв. досега. А тези с намалена работоспособност от 71 до 90 на сто ще получават по 185 лв., при 163 лв. досега.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички