Значителен спад в броя на обявите за работа в страната


Значителен спад в броя на обявите за работа в страната
Снимка: iStock

5657

Броят на обявите за работа през месец юли е намалял с близо 6000 или 12% спрямо предходния месец, показва анализ на HR компанията JobTiger. "Това не трябва да е повод за притеснения. Както за спада, отчетен през месец юни, така и този през юли, основен фактор е летният почивен период, в който както работодатели, така и търсещи работа са по-малко активни на пазара на труда", казват от агенцията. По техни данни на годишна база е регистриран спад с 1% или около 500 предложения по-малко. Обявите за работа в страната намаляват, изключение правят два сектора

С най-голям спад е секторът "Хотелиерство и ресторантьорство" (-25%). Обявите там са с 2000 по-малко и в края на юли активните оферти са 7000. Сериозен спад има и в секторите "Здравеопазване и фармация" (19%), "ИТ" (-13%) и "Административни и обслужващи дейности" (-11%). Намаляват обявите и в секторите "Производство" (-10,3%), "Търговия и продажби" (-10,1%), "Маркетинг и реклама" (-9,9%), "Строителство" (-8%), "Счетоводство, одит, финанси" (-5%) и "Логистика и транспорт" (-3%).

Дялово разпределение

Най-много работници продължават да се търсят в търговията с 22%, т.е. всяка пета обява е за работа в търговията. Заради по-големия спад на обявите хотелиерският и ресторантьорски бранш през юли спада на трето място с дял от 14%. Изпреварва го производството (15%). След тях са ИТ секторът (13%), административните дейности (10%), транспорт и логистика - 10%, строителството - 5,1%, счетоводните и финансови услуги (4,8%), здравеопазването - 4%, маркетинг и реклама (3%) и др. Недостиг на кадри: Кои са най-дефицитните професии у нас?

Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа намаляват със 7% (300 предложения по-малко) спрямо юни. Броят им е 5200 за страната или 13,1% от общия брой обяви. По-голямата част от тези предложения (47%) е в ИТ секторa, следвани от административните дейности - 14%, аутсорсинг (BPO) индустрията с по 14% и търговията (4%). В над 1/3 от фирмите работят присъствено по желание

Обяви по градове

Във всеки от водещите областни градове има двуцифрен спад на обявите. Общият им брой в тях е намалял с 18%. Понижението във всеки град е съответно - София (-17%), Пловдив (-20%), Варна (-21%), Бургас (-27%), Русе (-16%) и Стара Загора (-13%). Дяловото разпределение на обявите в тези градове се запазва същото като през юни. Те държатт 72% от общия брой на предложенията, а разпределението във всеки от градовете е съответно София - 44%, Пловдив - 10%, Варна - 9%, Бургас - 4%, Русе - 3% и Стара Загора - 2%. Кои са най-търсените професии във всяка българска област?

Обяви, подходящи за бежанци

Броят на офертите за работа, подходящи за бежанци, през юни е около 2500 (8% дял от всички обяви). Те също намаляват и са със 7% по-малко спрямо предходния месец. Исторически, всеки път когато има влошаване на икономическите показатели, то е придружено с намаляване на предложенията за работа и повишаване на безработицата. Българският бизнес може да даде работа на около 200 000 украинци

"За момента не можем да се преме, че намаляването на обявите е резултат от състоянието на икономиката. Намираме се в третото тримесечие на годината, в което традиционно се отчита спад на предложенията за работа. Въпреки по-малкото обяви, техният брой все още е сравнително по-висок от преди началото на пандемията", посочва агенцията.

Ключов период през 2022 г. ще бъде последното тримесечие на годината (октомври - декември), като се очаква тогава да наблюдаваме по-нетрадиционен спад в предложенията за работа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

240 000 работни места чакат кандидати у нас за следващите 12 месеца

Кои ще бъдат най-търсените професии в България?

43% от служителите напускат работа заради ниското заплащане

Кои професии в България вземат най-високи заплати?

Наемаме най-много украинци и молдовци за сезонна заетост

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80095
 • GBP
  1
  2.32635
 • JPY
  100
  1.15293
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички