България и Румъния се присъединяват към Шенген по въздух и вода през март 2024 г.


България и Румъния се присъединяват към Шенген по въздух и вода през март 2024 г.
Снимка: iStock

2399

Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г. Това съобщава на официалния си сайт министерството на вътрешните работи на Румъния, предава БТА. От там посочват, че на 23 декември са постигнали политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на 2024 г.

„Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула – първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници”, гласи информацията на МВР на Румъния.

„Съгласуваната на ниво ЕС дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., за сухопътните граници перспективата е 2025 г.“, предава вестник Adevărul, позовавайки се на правителствени източници. Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до 2 дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на ЕС, отбелязва изданието.

Снимка: iStock

„Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки на ЕС – процедурна стъпка, която ще продължи на 28 декември 2023 г.“, пише още Adevărul.

Вестникът допълва, че лидерите на ЕС са се договорили за реформа на системата за убежище и миграция, установяване на по-ясни правила за проверка на нелегалните мигранти при пристигането им в ЕС, снемане на биометрични данни, процедури за подаване на молба за убежище и др.

Пръв коментар на новината направи в официалния си профил във Facebook премиерът Марчел Чолаку.

„След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо споразумение по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне значително. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница“, написа Чолаку.

„Разговорите продължават до последния момент. България има ясна позиция, че трябва да има ясна дата, на която с Румъния ще се присъединим към Шенген – първоначално въздушен и морски път, и какви са условията, при които ще се присъединим пълноправно със сухопътните си граници“, кометира новината и министърът на икономиката Богдан Богданов в ефира на NOVA.

„Ние сме изпълнили всички условия и тук не е въпрос на преговори, а да знаем точната дата. Обсъждаме в момента точните условия, при които България и Румъния ще се присъединят към Шенген със сухопътните си граници“, отбеляза Богданов.

По думите му Шенген е ключов приоритет за правителството и няма място за отлагане. „България ще стане част от Шенген, тъй като е изпълнила всички критерии. Трябва да се отчете всичко, постигнато от правителството за тези месеци“, коментира той, като допълни, че „най-добрият вариант за България е да има едно гласуване сега, с много ясни условия“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Румънците искат страната им да бойкотира австрийски компании заради Шенген

При кои случаи ще се възобновяват граничните проверки в Шенген?

Румъния атакува ветото на Австрия за присъединяването ѝ към Шенген

Австрия отново удари България и Румъния за Шенген

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички