Дървата и въглищата остават предпочитани начини за отопление за много българи


Дървата и въглищата остават предпочитани начини за отопление за много българи
Снимка: БГНЕС

5477

Цените на въглищата и дървата скочиха от септември до момента, но въпреки това отоплението с тях излиза най-евтино и хората продължават да ги предпочитат пред тока или парното.

Тон въглища вече се продава по 350-360 лева в зависимост дали кюмюрът е пресят или не.

„Ако зимата не е много студена, ми стига и един тон въглища. Обикновено се запасявам с тон и половина, за всеки случай. Като цените бяха по-ниски, съм купувала и по 2 тона, като изобщо не сме се лишавали от топло през зимата”, казва пред "Монитор" 68-годишната Митка Ангелова от село близо до Пловдив. Тя отоплява един етаж от къщата си или три стаи с голям коридор. Казва, че като запали печката тип „чудо”, й е топло буквално 24 часа. „Чак на сутринта я зареждам пак, за да ни е топло. Ако са почивни дни и децата са си на село, може да я заредя отново вечерта, но това се случва рядко. Обикновено с едно зареждане, тя си гори часове наред”, се хвали Митка. И пресмята, че ако трябва да плати ток или парно за това денонощно отопление, то сумата за една зима няма да ѝ излезе 360 лева, а поне четири - пет пъти повече.

Отоплението само на дърва излиза по-скъпо от това на въглища. Кубик дърва струва около 100-ина лева в зависимост от вида дървесина. Това също е поскъпване с около 10 лева в сравнение с октомври, казват търговците. Те обясняват поскъпването с факта, че всички стоки вървели нагоре.

Общо 4588 пловдивчани ще получат помощи за отопление през тази зима от „Социално подпомагане”. 993-ма са получили откази от социалните поради това, че през последните 5 г. са продали имот или примерно ако доходите им надвишават изискуемия за получаване на помощи за отопление.

След 15 дни социалните тръгват на проверки, за да установят дали всички потребители, на които са били дадени помощи за отопление, са си закупили дърва и въглища.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички