Airbnb ще използва изкуствен интелект, за да предотвратява домашните партита


Airbnb ще използва изкуствен интелект, за да предотвратява домашните партита
Снимка: iStock

1145

Как бихте се почувствали, ако дадете под наем дома си за няколко нощи, само за да откриете след това, че е бил използван за организиране на шумно парти? Докато оглеждате ужасени щетите, нанесени на имуществото ви, ще сте или ядосани, или разстроени, или и двете.

Подобни сценарии бяха широко докладвани по света през последните години, особено по време на пандемията. След като баровете и нощните клубове бяха затворени, младите хора най-вече искаха да намерят алтернатира къде да се събират, да танцуват и евентуално да пият, пише BBC.

Това предизвика отпор на гиганта за краткосрочни наеми Airbnb, който обяви „глобална забрана за партита“ и обеща да направи всичко възможно, за да предотврати подобно поведение. Това включва забрана на нарушителите да правят нови резервации и ограничения за лица под 25 години, които нямат история с отлични отзиви.

Airbnb обяви наскоро, че в резултат на ограничаването им броят на отчетените партита е спаднал с 55% между 2020 г. и 2022 г. Но тъй като битката още не е спечелена, американската фирма сега повиши залога и представи софтуерна система, базирана на изкуствен интелект, за да помогне за премахването на потенциални нарушители на проблемите.

Сега тя работи по целия свят, когато се опитате да направите резервация в Airbnb, изкуствен интелект автоматично следи например преди колко време сте създали акаунта си и – голям червен флаг – дали се опитвате да наемете имот в друг град или в града, в който живеете.

Снимка: iStock/Guliver

Освен това поставя под въпрос продължителността на вашия престой – само една нощувка обикновено може да е знак за притеснение и дали планираното посещение се случва по време на празници като Хелоуин или Нова година.

„Ако някой резервира стая за Нова година само за една нощ и е от същия град като домакина, това вероятно ще е парти“, смята Наба Банерджи, ръководител на отдела за безопасност и доверие в Airbnb.

Банерджи добавя, че ако изкуственият интелект прецени, че рискът от резервация за парти е твърде висок, ще предотврати резервацията или вместо това ще насочи лицето към уебсайта на една от неговите партньорски хотелски компании. По думите ѝ е въпрос на доверие хората, които отдават домовете си под наем чрез Airbnb, да бъдат възможно най-сигутни и спокойни.

ОЩЕ: Наша съседка налага строга регулация на нощувките в стил Airbnb, за да укроти нарастващите цени на наемите

Луси Патерсън е един такъв човек. Тя дава под наем пристройката с една спалня до дома си в Уорчестършър и има над 150 резервации, откакто за първи път е пуснала апартамента си.

„Част от плановете да съм домакин на Airbnb е, че разполагам само с една спалня, за да минимизирам възможността за евентуални партита. Разбира се, не винаги е било перфектно, но бих казала, че 99% от гостите са били фантастични“, казва тя и добавя, че новата употреба на изкуствен интелект от Airbnb ѝ е дало „повече увереност“.

Снимка: iStock

Занапред Банерджи казва, че AI ще става все по-добър и по-добър, тъй като колкото повече данни обработва, толкова повече ще научава.

В сектора за споделяне на автомобили, един от най-големите онлайн пазари, Turo, също използва AI система, за да защити хората, които позволяват на други да наемат колите им.

Софтуерът, платформа, наречена DataRobot AI, може бързо да открие риск от кражба. Той определя и цените за автомобили, определени от техния размер, мощност и скорост и времето от деня или седмицата, в което човек иска да започне своя период на наемане.

ОЩЕ: Повече от 540 дни домакин в Airbnb не може да изгони наемател заради неправилна регистрирация на имота си

Освен това, Turo също използва изкуствен интелект, за да позволи на някои потребители да говорят с приложението му, за да му кажат каква кола искат и кога. След това изкуственият интелект отгоаря с текст на екрана с персонализиран списък с препоръчани превозни средства, които отговарят на критериите. Услугата в момента е достъпна за абонати на популярната потребителска AI система ChatGPT-4, включена в системата на Turo.

„Не можем да улесним разглеждането на Turo и това може да помогне за изграждането на доверие между нас и клиентите“, казва главният служител на данните на фирмата Алберт Мангахас.

Снимка: Getty Images / GuliverНазад

„Използването на изкуствен интелект за филтриране на потенциални проблемни клиенти е добра идея. Наличието на този тип изкуствен интелект може да помогне за облекчаване на проблемите и от двете страни – за бизнеса, и за потребителите“, смята Едуард МакФоуланд, асистент по технологии и оперативен мениджмънт в Harvard Business School.

Той обаче посочва, че дори идеално калибриран AI модел може да създаде фалшиви негативи, като да изключи млад човек, който иска да наеме апартамент за Нова година, но няма намерение да организира парти. Затова още е трудно за AI технологията да е права през цялото време“, отбелязва той.

В Торонто, Канада, Лара Бозабалиан е наемодател на вилата на семейството си от 280 кв. м. По думите ѝ колкото и привлекателна да е резервацията или не зависимо какво е определил изкуственият интелект, тя следва собственото си правило. „Не приемам клиенти, които използват приложението за първи път. Трябва да знам, че са били проверени от някой в даден момент“, споделя тя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как млада жена успя да превърне страничния си доход в бизнес за милиони?

„Ти не си предприемач, ти си безработен”, казала майка му преди години. Сега той притежава 9.3 млрд. долара

Airbnb изчева от един от мегаполисите - вижте кой

Португалия ограничава Airbnb заради жилищната криза

25% ръст на нощувките у нас, резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички